Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

IJsselmeervogels kijkt uit naar bekerduel: ‘Je hebt altijd kans’

KNVB Media
KNVB Media
13 december 2016, 10:30

Trainer Sandor van der Heide van IJsselmeervogels: "SC Heerenveen is na Ajax de best voetballende ploeg van Nederland." - Foto: VI Images

De achtste finale van de KNVB Beker barst dinsdag los. In Volendam speelt de plaatselijke FC thuis tegen tweededivisionist VVSB om 18:30, derdedivisionist IJsselmeervogels trapt af tegen SC Heerenveen om 20:45. Het vissersdorp Spakenburg verheugt zich op het treffen met de Eredivisionist.

De wedstrijd in de achtste finale leeft enorm bij de rooien. “Er is een noodtribune gebouwd en er zijn veel kaarten verkocht”, zegt trainer Sandor van der Heide. “We verwachten zo’n 5.000 supporters. Rondom de wedstrijd is er ook voor sponsoren een compleet programma. Hartstikke leuk en we kijken er met z’n allen enorm naar uit.”

Aanloop

De laatste wedstrijd van IJsselmeervogels, afgelopen zaterdag thuis tegen Quick Boys, werd overschaduwd door een incident met de supporters van de bezoekers. Vanwege vuurwerk werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt en de grasmat schade toegebracht. “Echt schandalig”, blikt Van der Heide terug. “Het leek wel een oorlogsgebied, met al die rook en huilende mensen in de catacomben.”

Iedereen om ons heen leeft toe naar de wedstrijd tegen SC Heerenveen

Door een late gelijkmaker speelde IJsselmeervogels de wedstrijd nog gelijk; 1-1. “Ik had niet het gevoel dat het invloed had op de jongens die zaterdag op het veld stonden, maar zo’n week met een bekerwedstrijd kan best lastig zijn. Iedereen om ons heen leeft toe naar de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Als je niet oppast in een week als deze, lig je uit de KNVB Beker en sta je op achterstand in de competitie. Gelukkig speelden we zaterdag toch nog gelijk tegen Quick Boys en beperkten we zo de schade.”

Sportpark de Westmaat is dinsdag het decor van het duel tussen IJsselmeervogels en SC Heerenveen.

Kwaliteit

Van der Heide verwacht een lastige avond tegen de huidige nummer vier van de Eredivisie. “SC Heerenveen is na Ajax de best voetballende ploeg van Nederland”, concludeert hij. "Het zit allemaal heel goed in elkaar en voorin hebben ze extreem veel kwaliteit. Zeneli, Larsson en Ghoochannejhad spelen nu in de top van de Eredivisie en zullen nog wel een volgende stap maken.” Toch gooit Van der Heide zeker niet bij voorbaat de handdoek in de ring. “Je hebt altijd een kans. Wij zullen zeker niet de bus parkeren en willen ons laten zien. Met Ali Akla en Sherwin Grot hebben we ook power voorin. Veel zal afhangen van hoe we omgaan met de tijd die we aan de bal krijgen.”

Bovendien is IJsselmeervogels, de huidige nummer twee van de Derde divisie zaterdag, dit seizoen thuis nog ongeslagen. In de voorgaande twee bekerrondes won het van Achilles ’29 en de Koninklijke HFC, eveneens in eigen huis. “Maar tegen een ploeg van het niveau van SC Heerenveen hebben we hier nog niet gespeeld. Natuurlijk geeft het vertrouwen, als je speelt in je eigen omgeving en voor je eigen supporters. Dat bleek ook wel in de wedstrijd tegen Achilles ’29, waarin ik vond dat we het echt heel knap deden.” IJsselmeervogels won de wedstrijd in de eerste ronde van de KNVB Beker met 3-1 van de ploeg uit de Jupiler League.

Sentiment

Als de mensen met een trots gevoel naar huis gaan, is onze avond geslaagd

De wedstrijd tegen de Friezen brengt voor Van der Heide ook nog ander sentiment met zich mee. “Ik heb er in de jeugd gespeeld en daarna jarenlang voor SC Cambuur gespeeld. Ik ben een echte Cambuur-man geworden en daarmee automatisch geen fan van SC Heerenveen. Maar ik heb zeker geen hekel aan ze. Met Ghoochanejhad en Bijker heb ik nog samengespeeld en ook de teammanager, Herman van Dijk, ken ik goed", zegt hij over de tegenstander van dinsdagavond. "Het is een zware wedstrijd, maar het had ook een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag of PEC Zwolle kunnen zijn. Dit is wat dat betreft leuker, maar ik had het nóg leuker gevonden om tegen SC Cambuur te spelen.”

Het vissersdorp droomt van een nieuw bekeravontuur als in 1974/'75, toen de halve finale werd bereikt. Na een overwinning tegen SC Heerenveen zou de ploeg nog maar één ronde verwijderd zijn van een evenaring van die prestatie. Zover wil Van der Heide nog niet denken. “Als de mensen na de wedstrijd met een trots gevoel naar huis gaan, is onze avond geslaagd.”

KNVB Beker programma KNVB Beker programma Bekijk het volledige programma in de achtste finale van de KNVB Beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen