Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Jong: 'Willen Johan Cruijff Schaal aantrekkelijker maken'

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2017, 13:00
0:28

Wat houdt de nieuwe opzet in? Gijs de Jong reageert middels vier stellingen. - Foto: KNVB Media

De traditie van de Johan Cruijff Schaal is de afgelopen twintig jaar in de Amsterdam ArenA opgebouwd. Met ingang van komend seizoen krijgt de officiële start van het voetbalseizoen een vernieuwde opzet, onder meer met het stadion van de landskampioen als nieuwe locatie.

Meer entourage, belangstelling en maatschappelijk initiatief. "Het allerbelangrijkste is dat we deze wedstrijd aantrekkelijker willen maken. Dat vinden de clubs en supporters ook", aldus operationeel directeur Gijs de Jong. "Johan Cruijff verdient het ook dat we dat op die manier gaan doen."

Nieuwe opzet Nieuwe opzet Johan Cruijff Schaal vernieuwd: de landskampioen speelt thuis.

De eerstvolgende strijd om de supercup staat zaterdag 5 augustus op het programma. Door middel van vier stellingen reageert De Jong op de nieuwe opzet van de traditionele opening van het voetbalseizoen.

Stelling 1

De Johan Cruijff ArenA verdient de Johan Cruijff Schaal

Net nu de naamgever van de vaderlandse supercup ook op de gevel van de - nu nog - Amsterdam ArenA komt te staan, fungeert dit stadion niet meer als vaste locatie. "Het is vooral Johan Cruijff die de Johan Cruijff Schaal verdient. We willen de traditie verder verbeteren. Vooral door meer invulling te geven aan het maatschappelijk karakter van deze wedstrijd."

Gijs de Jong: 'We doen dit samen met de Johan Cruyff Foundation en beide clubs.'

Stelling 2

De Johan Cruijff Schaal moet net zo gaan leven als de KNVB Bekerfinale

Het was weer een ongekend voetbalfeest, de KNVB Bekerfinale van afgelopen weekend tussen AZ en Vitesse. Met een bomvolle Kuip, maximale beleving bij beide supportersgroepen en prachtige taferelen in Arnhem en omstreken na het winnen van de allereerste prijs in de clubhistorie. Die omstandigheden verdient de Johan Cruijff Schaal ook. De Jong: "Ja, maar wel op een andere manier."

Gijs de Jong: 'We maken de Johan Cruijff Schaal makkelijker toegankelijk voor een breder publiek.'

Stelling 3

Je kunt de wedstrijd beter in september spelen

Samen met de clubs is ook gekeken naar het tijdstip van de wedstrijd. Momenteel wordt de JCS in het weekend standaard voorafgaand aan de openingsronde van de Eredivisie gespeeld, in de praktijk is dit eind juli/begin augustus. Midden in de zomervakantie, als potentiële toeschouwers en belangstellenden nog vakantie vieren. Is september wellicht een betere optie? "We hebben daar serieus naar gekeken", aldus De Jong,

Gijs de Jong: 'We hebben serieus naar de optie gekeken om in september te spelen.'

Stelling 4

De landskampioen krijgt zo veel voordeel

Ja, want die speelt nu altijd in eigen huis. Is dus vertrouwd met het stadion, de kleedkamer en het veld. Bovendien heeft het ook de grootste supportersschare achter zich. Met de Amsterdam ArenA als vaste locatie was de wedstrijd om de Cruijff Schaal meer verzekerd van een neutrale strijd. "Onze keus is met name gevallen op de supporters die we op deze manier hopelijk makkelijker deze wedstrijd kunnen laten beleven. Het gaat ons om volle stadions", aldus De Jong.

Gijs de Jong: 'Het gaat ons om volle stadions.'

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen