Roda JC, MVV, NAC Breda en N.E.C. in finale play-offs

21 mei 2017, 18:32

N.E.C. plaatste zich overtuigend voor de finale van de Jupiler Play-offs. - Foto: KNVB Media

Roda JC en MVV Maastricht gaan in een Limburgs onderonsje uitmaken wie volgend seizoen in de Eredivisie speelt. Beide teams haalden zondagmiddag de finale van de play-offs. In de andere eindstrijd staat ook een dubbele klassieker op het programma: die tussen NAC Breda en N.E.C.

Het zag er zondagmiddag even naar uit dat Roda JC zou degraderen tegen Helmond Sport, maar dankzij een uitblinkende keeper Benjamin van Leer en invaller Gyliano van Velzen zijn de Limburgers nog altijd in de race om lijfsbehoud. Roda speelde in eigen stadion ternauwernood gelijk (1-1) tegen de Brabanders. Voldoende om door te gaan naar de laatste ronde van de play-offs, met als inzet een plek in de Eredivisie in het seizoen 2017/2018.

Achterstand

Gyliano van Velzen, hier als speler van Jong Oranje, was de held van Roda JC.

Roda JC, dat de uitwedstrijd met 0-1 had gewonnen, kwam in Kerkrade kort na rust op achterstand nadat Furghill Zeldenrust voor de gasten scoorde. Al voor dat moment had Steven Edwards een strafschop gemist namens Helmond Sport. Omdat Mikhail Rosheuvel aan het einde van de eerste helft al rood had gehad, leek de middag voor Roda op een drama uit te lopen. Zeker toen Teije ten Den alleen op Van Leer kon afgaan.

Maar de keeper redde, en omdat invaller Gyliano van Velzen in blessuretijd de bevrijdende 1-1 maakte, kwam er ook geen verlenging. De Limburgers mogen zo blijven hopen op een nieuw seizoen in de Eredivisie.

Verrassend MVV

Tegenstander in de finaleronde is, verrassend, MVV Maastricht. De Limburgers slaagden erin met 1-2 bij Cambuur Leeuwarden te winnen en dat was na het eerdere gelijkspel in de thuiswedstrijd (1-1) voldoende.

Het leek er lange tijd op dat de Friezen het zouden redden. Zeker toen na rust invaller Martijn Barto zijn team aan de leiding bracht. Maar in de slotfase ging het alsnog mis voor Cambuur. Steven Pereira bracht zijn ploeg tien minuten voor tijd op gelijke hoogte, waarna een verlenging gloorde. Maar invaller Thomas Verheydt zorgde in de laatste minuut voor een Limburgs feestje.

NAC Breda ook door

In de andere finale staat NAC Breda tegenover N.E.C. De Bredanaars rekenden in eigen huis af met FC Volendam (2-0). Na enkele minuten stond de thuisploeg al op voorsprong, dankzij Cyril Dessers, die raak schoot nadat hij de bal knap had aangenomen. Dessers bleek zelfs de held te worden van NAC Breda, want hij zorgde ook voor de tweede treffer van de gastheren. Na een voorzet van Manu García kopte hij raak.

In de tweede helft probeerden de Volendammers nog wel de aansluitende treffer te maken en zo dichterbij de finale te komen (het eerste duel in Noord-Holland was in 2-2 geëindigd), maar het team slaagde er niet in de keeper van de Brabanders te passeren.

Geen probleem N.E.C.

N.E.C. had zich eerder al een prima uitgangspositie verschaft door de uitwedstrijd bij FC Emmen (1-3) te winnen. In eigen stadion kwam de ploeg dan ook niet meer in de problemen. De Nijmegenaren versloegen de Jupiler League-club met 1-0. Kévin Mayi scoorde het enige doelpunt in De Goffert.