Ajax nog maar één punt achter na gelijkspel Feyenoord bij PEC

9 april 2017, 16:30

Steven Berghuis scoorde twee maal voor Feyenoord, maar baalde toch van het gelijkspel bij PEC Zwolle. - Foto: KNVB Media

De Eredivisie krijgt een bloedstollend slot van de competitie. Ajax, dat zaterdagavond indruk maakte in de uitwedstrijd bij N.E.C. (1-5), zag Feyenoord zondag gelijkspelen bij PEC Zwolle (2-2), en staat daardoor nog maar één punt achter op de koploper.

Feyenoord leek af te stevenen op een dramatische nederlaag tegen de ploeg van trainer Ron Jans, die al na dertien minuten op een voorsprong van 2-0 stond. Het waren Queensy Menig - de Amsterdammer speelde in de jeugd van Ajax - en Bram van Polen die voor een sensationeel begin van het duel zorgden.

Angstgegner

PEC bleek eens te meer een 'Angstgegner' voor de Rotterdammers, want sinds de Overijsselse ploeg promoveerde vanuit de Jupiler League, in het seizoen 2012/'13, leed de ploeg alleen maar nederlagen.

Dat leek nu ook het geval te zijn, maar de bezoekers wisten toch hun rug te rechten en kwamen sterk terug. Steven Berghuis zorgde voor en na rust met twee treffers voor de gelijkmaker. Feyenoord leek daarna door te drukken, maar slaagde er niet in ondanks de vele kansen de winst te pakken. Het team kwam zelfs goed weg toen vlak voor tijd Stef Nijland een grote kans kreeg, maar keeper Brad Jones redde uitstekend.

Ajax simpel langs N.E.C.

— Bertrand Traoré, uitblinker.

De Amsterdammers hadden zaterdag geen kind aan N.E.C., dat het in deze fase van het seizoen erg moeilijk heeft. Al na acht minuten stonden de bezoekers op een voorsprong van 0-2, na een eigen inzet van Wojciech Golla en een goal van David Neres, en toen was het verzet van de thuisploeg eigenlijk al gebroken.

De ploeg van trainer Peter Bosz kwam verder niet in gevaar, en bouwde de score verder uit via uitblinker Bertrand Traoré (2) en Hakim Ziyech. Ferdi Kadioglu deed nog iets terug namens N.E.C., met een mooie lob over keeper Andre Onana.

Subtop

— Ricky van Wolfswinkel.

In de subtop liet Vitesse Arnhem zien in vorm te zijn voor de KNVB Bekerfinale, die zondag 30 april in De Kuip wordt gespeeld. De Arnhemmers versloegen in eigen stadion Heerenveen met 4-2. Ricky van Wolfswinkel was met drie goals wederom de grote man bij de ploeg van trainer Henk Fraser. Ook Navarone Foor scoorde. Voor de Friezen waren Luciano Slagveer en Sam Larsson trefzeker.

In de strijd tegen degradatie deed ADO Den Haag wederom goede zaken. De club uit de Residentie heeft de opgaande lijn duidelijk te pakken en was zaterdagavond met 4-3 te sterk voor FC Groningen.

Het was wel een wedstrijd met twee gezichten, want na een voorsprong van 4-0 bij rust, wisten de bezoekers nog bijna langszij te komen. Bij drie tegentreffers stopte het echter. Go Ahead Eagles ging thuis onderuit tegen Heracles Almelo (1-4) en blijft laatste staan in de Eredivisie. Excelsior had vrijdagavond al uitstekende zaken gedaan door de Rotterdamse derby bij Sparta te winnen: 2-3.

Uitslagen Uitslagen Bekijk de uitslagen in de Eredivisie. Stand Stand Bekijk de stand in de Eredivisie.