Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Feyenoord freewheelt naar ruime zege op AZ: 5-2

KNVB Media
KNVB Media
12 maart 2017, 18:37

Dubbele cijfers dit seizoen voor Nicolai Jørgensen: achttien goals, tien assists. - Foto: KNVB Media

Na een onrustige politieke nacht in Rotterdam, was De Kuip zondagmiddag een oase van ontspanning en sportieve vreugde. Waar vele Feyenoord-fans ernstig rekening hielden met een moeilijke klus tegen AZ, rekenden de Rotterdammers freewheelend af met de bezoekende ploeg: 5-2.

Waardoor niemand in het Rotterdamse bastion meer sprak over een uit het land begeleide minister, maar uitsluitend over een bescheiden Deen die voor de zoveelste keer van enorme waarde was voor Feyenoord: Nicolai Jørgensen. Drie goals, twee assist. Met die keiharde cijfers drukte de Deense spits zijn stempel op de 21e competitiezege van de Rotterdammers dit seizoen. En schroefde hij zijn eigen seizoenstotaal op naar achttien treffers en tien assists.

Dirk Kuyt: basisplaats en doelpunt tegen AZ.

Trainer Giovanni van Bronckhorst kon tegen AZ geen beroep doen op de geblesseerden Brad Jones, Terence Kongolo en Eljero Elia, maar zijn ploeg zette met een uitstekende eerste helft meteen de toon. Feyenoord voetbalde goed, vond eenvoudig de combinatie en beloonde zich met twee goed uitgespeelde goals van Jørgensen en Jens Toornstra. Na rust deed Dirk Kuyt ook nog een duit in het zakje (3-0) en leek Feyenoord op weg naar een monsterscore.

Marge behouden

De tegentreffer van Derrick Luckassen in de 63e minuut veranderde daar weinig aan. Jørgensen prikte er nog twee bij, waaronder een strafschop, waarna Wout Weghorst in de slotfase nog een tweede Alkmaarse goal maakte. Door de zege behoudt Feyenoord in de kampioensrace zijn marge op achtervolgers Ajax (vier punten achterstand) en PSV (acht punten).

Ajax won namelijk in de laatste wedstrijd van de zesentwintigste speelronde met 3-0 van FC Twente. Voor rust hadden de Amsterdammers moeite met de stugge Twentse defensie, na rust brak Amin Younes de ban na een assist van Davy Klaassen. Dankzij twee doelpunten van Kasper Dolberg daarna kwam er een overtuigende uitslag op de scoreborden.

Degradatiestrijd

De Eindhovenaren deden zaterdagavond hun plicht en wonnen met 3-1 bij Go Ahead Eagles dat door de resultaten op de andere velden terugzakte naar de laatste plaats. De voornaamste concurrenten in de strijd tegen degradatie pakten namelijk wel punten.

ADO Den Haag versloeg in eigen huis N.E.C. (1-0) dankzij een treffer van Mike Havenaar, terwijl Excelsior op Woudestein uithaalde tegen sc Heerenveen (4-1) en daarmee voor het eerst sinds 19 november weer eens een competitiezege boekte. En tenslotte Roda JC dat zondag in eigen huis FC Groningen met 3-1 aan de kant zette, de derde Limburgse zege sinds de winterstop.

'Kruiswijk in Oranje'

De gelukkigste man van deze 26e speelronde was ongetwijfeld Arnold Kruiswijk. Op de vraag tegen wie de verdediger van Vitesse zijn allereerste Eredivisiedoelpunt scoorde, is nu eindelijk een antwoord: Sparta Rotterdam. In de 40e minuut van het thuisduel met Willem II was het zover. Kruiswijk scoorde! Daar had hij precies 321 wedstrijden en 25.318 minuten voor nodig. Voor de Vitesse-aanhang reden om de lobby 'Kruiswijk in Oranje' te starten. Vitesse zou uiteindelijk uitlopen naar een 5-0 zege.

Uitslagen Uitslagen Bekijk alle uitslagen van speelronde 26 in de Eredivisie.

Stand Stand Bekijk de actuele stand in de Eredivisie.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen