Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

AZ en Vitesse: knop om na euforische bekerweek

KNVB Media
KNVB Media
3 maart 2017, 11:56

Vitesse viert het bereiken van de KNVB Bekerfinale na de winst op Sparta Rotterdam. - Foto: KNVB Media

Zondag 30 april 2017 is de datum die bij spelers en staf van AZ en Vitesse vanaf nu rood omcirkeld staat. De dag dat zij - met duizenden supporters in hun kielzog - de gang maken naar de Kuip om daar de gedroomde KNVB Bekerfinale te spelen.

Immens groot was de euforie deze week in Arnhem en Alkmaar na het bereiken van de bekerfinale. Wie de zilveren dennenappel uiteindelijk ook zal veroveren, het is zonder twijfel een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. En ook de bijhorende bonus is niet mals: de bekerwinnaar is direct verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League volgend seizoen.

AZ en Vitesse: bekerwinst of play-offs?

Dat betekent dat de verliezende partij zich via een andere weg zal moeten zien te plaatsen voor Europees voetbal, namelijk de play-offs. En daar zijn zowel AZ als Vitesse nog volop voor in de race. Daarom zullen coaches John van den Brom en Henk Fraser er bij hun spelers op hameren om de knop snel om te zetten. Even nagenieten van deze week, maar daarna volle focus op de Eredivisiewedstrijd van dit weekend.

Excelsior elf duels zonder zege

Na de slijtageslag tegen SC Cambuur neemt AZ het zondag op tegen Excelsior. Opnieuw een thuiswedstrijd voor de Alkmaarders. Tegen een opponent die momenteel aangeslagen door de Eredivisie struint. Excelsior is al elf duels zonder zege. De laatste driepunter van de Rotterdammers dateert van 19 november toen stadgenoot Sparta Rotterdam met 3-2 werd verslagen. Daarna volgden vijf nederlagen en zes gelijke spelen, waardoor Excelsior inmiddels is afgezakt naar de voorlaatste positie.

Eén van de gelijke spelen was tegen AZ. Begin december liep de confrontatie op Woudestein uit op een spektakelstuk (3-3) waarin Excelsior driemaal een voorsprong verspeelde. Voor de thuisploeg scoorden Elbers, Hasselbaink en Faik, de AZ-goals kwamen van Mühren, Tankovic en Wuytens.

Penaltyheld Tim Krul speelt zondag met AZ tegen Excelsior.

Vitesse baardloos

Bekerfinalist nummer twee, Vitesse, krijgt zaterdag een lastige uitwedstrijd voor de kiezen. De Arnhemmers gaan op bezoek bij PEC Zwolle dat de laatste weken weer regelmatig de punten bij elkaar sprokkelt en daardoor de gevaarlijke regionen onder zich laat. Vitesse daarentegen kan op vreemde bodem goed uit de voeten. Het won de laatste twee uitwedstrijden (van Go Ahead Eagles en ADO Den Haag) en natuurlijk afgelopen woensdag de halve finale van de KNVB Beker op Spangen.

Voor wie zaterdag naar de wedstrijd kijkt en denkt dat Vitesse een nieuwe speler heeft: aanvoerder Guram Kashia heeft na de bekerwinst op Sparta Rotterdam zijn baard laten trimmen. Dit als gevolg van een weddenschap met teamgenoot Lewis Baker.

Rotterdamse derby: West vs Zuid

Rick Karsdorp lijkt weer fit.

Sparta likt de wonden na de teleurstelling van woensdag en doet dat met de mooiste wedstrijd van het seizoen voor de supporters op het Kasteel: de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Net als in de heenwedstrijd in de Kuip is Feyenoord nog altijd koploper in de Eredivisie. De stabiele formatie van Giovanni van Bronckhorst telt na de 2-1 zege op PSV vorige week zo langzamerhand af naar de eerste landstitel sinds 1999.

Nog tien speelronden zijn er te gaan en Feyenoord hoopt zondag in de vroege middagwedstrijd - aftrap 12.30 uur - weer drie punten aan het totaal toe te voegen. Rick Karsdorp en Eljero Elia zijn daar waarschijnlijk bij. Zij vielen vorige week tegen PSV geblesseerd uit, maar meldden zich donderdag weer op het trainingsveld.

De eerste Rotterdamse derby tussen Zuid en West stond begin december op het programma en daarin was Feyenoord oppermachtig: 6-1. Jørgensen (2), Vilhena, Toornstra, Botteghin en Elia scoorden er lustig op los, waarna Verhaar voor Sparta de eer redde. Ook Ajax komt zondag in actie. Met een achterstand van vijf punten op Feyenoord gaan de Amsterdammers op bezoek bij FC Groningen. In Euroborg wordt om 14.30 uur afgetrapt. PSV treft zaterdagavond in eigen huis Roda JC.

Programma Programma Bekijk het actuele programma in de Eredivisie.

Ranglijst Ranglijst Bekijk de actuele stand in de Eredivisie


Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen