Feyenoord verslaat PSV, doellijntechnologie bewijst nut

26 februari 2017, 17:09

Feyenoord juicht na de 2-1 tegen PSV. - Foto: Soccrates Images

Feyenoord heeft in een zinderende Kuip PSV met 2-1 verslagen. Na afloop had iedereen het over de beslissende goal in de 82e minuut. Jeroen Zoet stopte een kopbal van Jan-Arie van der Heijden voor de lijn, maar de doellijntechnologie registreerde vervolgens dat Zoet de bal zelf over de lijn werkte. PSV staat nu 11 punten achter op Feyenoord en zag de kans op titelprolongatie slinken tot een minimum.

Feyenoord schoot uit de startblokken in de topper, voortgestuwd door het hunkerende Legioen. Toen na 20 minuten de storm ging liggen, stond er slechts 1-0 op het scorebord dankzij een goal van Jens Toornstra, die Dirk Kuijt op de bank hield. Daarna knokte PSV zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd en kreeg op slag van rust de beste kans via Gaston Pereiro.

Furieus

— Bas Nijhuis laat de PSV-spelers op zijn horloge zien dat de bal de doellijn was gepasseerd. Foto: Soccrates Images

De tweede helft voltrok zich op dezelfde wijze. Feyenoord begon furieus en wilde de wedstrijd beslissen. Uit het niets maakte PSV gelijk via een gekruld schot van Pereiro. Daarna kon het duel alle kanten op. Berghuis schoot op de paal. Bergwijn leek PSV naar 1-2 te schieten, maar Karsdorp wierp zich met een ultieme poging in de baan van het schot.

In de 82e minuut trok Feyenoord het duel toch nog naar zich toe. Het doelpunt kwam eerst op naam van Jan-Arie van der Heijden, maar Jeroen Zoet stopt zijn kopbal vlak voor de lijn. Een fractie later bleek dankzij de doellijntechnologie in De Kuip dat de PSV-keeper de bal alsnog zelf over de lijn had gewerkt. Er kon geen speld meer tussen, maar scheidsrechter Bas Nijhuis kreeg het bericht GOAL op zijn horloge en wees gedecideerd naar het midden. De PSV-spelers in vertwijfeling achter latend.

Mokerslag

Feyenoord hield vervolgens stand en deelde een mokerslag uit aan PSV dat de laatste tien wedstrijden van het seizoen begint met een achterstand van 11 punten op de koploper.

Ajax bleef wel in het spoor van Feyenoord en boekte net als de Rotterdammers zijn zevende overwinning op rij na de winterstop. Heracles kon Ajax een helft bijhouden, bij rust stond het 1-1 in de Arena. De pas 17-jarige Mathijs de Ligt die op vrijdag nog met Jong Ajax in de Jupiler League had gespeeld, brak de ban met zijn eerste eredivisiedoelpunt. Na de 2-1 liep Ajax uit naar 4-1.

Knap herstel FC Utrecht

— Yassin Ayoub besliste de wedstrijd tegen FC Groningen met een fijne voetbeweging, buitenkant links.

Achter de top 3 deed FC Utrecht goede zaken in de strijd om de vierde plaats. Daar zag het in en tegen Groningen lang niet naar uit. "Ik had ze alle elf wel kunnen wisselen in de pauze," zei coach Erik ten Hag. Bryan Linssen had FC Groningen op een 2-0 voorsprong gezet en had vlak na rust ook de derde en de mogelijk beslissende goal op zijn schoen. Linssen faalde waarna FC Utrecht via goals van Haller, Troupé en Ayoub de drie punten toch nog mee naar huis nam.

Concurrenten AZ en Fc Twente verspeelden punten tegen respectievelijk PEC Zwolle en ADO Den Haag, dat zijn eerste punt pakt onder de nieuwe trainer Alfons Groenendijk, maar nog altijd laatste staat. sc Heerenveen en Sparta wonnen weer eens. De Friezen stuurden Roda JC met een 3-0 nederlaag het carnavalsfeest in. Sparta - sinds november 2016 zonder zege - won uit bij NEC knap met 0-1. Dure punten in de strijd tegen degradatie, waar NEC na 5 opeenvolgende verliespartijen plotseling ook weer voor moet uitkijken.

Sparta en Vitesse tanken vertrouwen

Sparta tankte zo vertrouwen voor de halve finale van de KNVB Beker komende week. Net als tegenstander Vitesse dat de degradatiezorgen van Go Ahead Eagles vergrootte door in Deventer met 3-1 te winnen. Omdat ook Excelsior verloor, thuis moet 0-2 van Willem II, blijft het ook in de kelder van de Eredivisie spannend.

Eredivisie uitslagen Eredivisie uitslagen Bekijk alle uitslagen in de Eredivisie. Eredivisie stand Eredivisie stand Bekijk de stand in de Eredivisie. Eredivisie Programma Eredivisie Programma Bekijk het programma in de Eredivisie.