Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pittige Eredivisieronde voor Ajax en PSV

KNVB Media
KNVB Media
20 januari 2017, 9:47

Spelen in de Galgenwaard is voor Ajax elk seizoen een hels karwei. - Foto: KNVB Media

Kunnen Ajax en PSV in het spoor blijven van koploper Feyenoord? Voor beide clubs staat zondag een serieuze test te wachten. Ajax gaat namelijk op bezoek bij Angstgegner FC Utrecht, terwijl PSV in eigen huis sc Heerenveen van zich af moet zien te houden. Ook in de onderste regionen van de Eredivisie gaat het erom spannen.

Een bezoek aan FC Utrecht is voor Ajax zelden een probleemloos karwei. Voor FC Utrecht-supporters is het de wedstrijd van het jaar. De rivaliteit is groot, wat het duel op voorhand beladen maakt. Winnen in de Galgenwaard is voor Ajax geen vanzelfsprekendheid. Sterker, het is alweer acht jaar geleden dat de Amsterdammers - in competitieverband - voor het laatst een overwinning boekten in de Domstad.

Bovendien heeft de thuisclub de smaak te pakken. FC Utrecht verloor dit seizoen voor het laatst op 2 oktober, uitgerekend op bezoek bij Ajax (3-2). Ook pakte de ploeg van trainer Erik ten Hag in de laatste tien wedstrijden de meeste punten van alle ploegen in de Eredivisie. Scheidsrechter Björn Kuipers fluit zondag om 12.30 uur voor de aftrap van FC Utrecht-Ajax.

Goede start

Collega Bas Nijhuis moet diezelfde dag vanaf 16.45 uur aan de bak in Eindhoven. PSV en sc Heerenveen zijn na de winterstop goed gestart. Beide clubs wonnen vorige week met 2-0, van respectievelijk Excelsior en ADO Den Haag. Ook in de onderlinge duels houden de huidige nummer drie en vier van de ranglijst elkaar in evenwicht. Eerder dit seizoen werd het in Friesland 1-1, een uitslag die ook vorig seizoen tweemaal in de boeken ging. Defensief heeft PSV de zaken op orde. De Eindhovenaren incasseerden tot dusver in eigen huis slechts vier tegendoelpunten.

PSV begon de tweede seizoenshelft met een 2-0 zege op Excelsior.

En Feyenoord? Dat speelt zaterdagavond al in eigen huis tegen Willem II en kan bij een overwinning heerlijk achterover leunen en ontspannen aanzien of Ajax en PSV in het spoor kunnen blijven.

Degradatiestrijd

Ook in de onderste regionen van de Eredivisie staat er dit weekend wat te gebeuren. Excelsior - Go Ahead Eagles en ADO Den Haag - PEC Zwolle zijn regelrechte krakers in de strijd tegen degradatie. Hekkensluiter Go Ahead Eagles won eerder dit seizoen thuis met 3-0 van Excelsior, maar heeft als enige ploeg in de Eredivisie nog geen uitwedstrijd gewonnen dit seizoen. Ook moeten de Eagles het zondag doen zonder coach Hans de Koning. Hij werd vorige week tijdens de wedstrijd tegen AZ naar de tribune weggestuurd en is geschorst.

Go Ahead Eagles won in 2012 voor het laatst op Woudestein, toen beide clubs nog in de Jupiler League speelden: 1-6. Opvallend detail: in die wedstrijd kreeg Eagles-aanwinst Elvis Manu, destijds spelend voor Excelsior, een rode kaart.

Twentse Derby

De negentiende speelronde begint vrijdagavond met de Twentse derby tussen FC Twente en Heracles Almelo. Beide ploegen kenden een moeilijke start van de tweede seizoenshelft. Heracles verloor met 1-4 van FC Groningen en FC Twente ging met 3-1 onderuit bij Vitesse.

John Stegeman gaat vrijdag met Heracles Almelo op bezoek bij FC Twente.

Als Heracles wint, komt het in puntenaantal gelijk met FC Twente. De club uit Almelo wist echter al vier seizoenen op rij niet te winnen in de Grolsch Veste. Eerder dit seizoen speelden beide ploegen in Almelo nog met 1-1 gelijk.

Eredivisie Programma Eredivisie Programma Bekijk het programma van de Eredivisie. Eredivisie stand Eredivisie stand Bekijk de stand in de Eredivisie.


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen