KNVB Media
KNVB Media
15 januari 2017, 18:40

Dirk Kuyt opende de score bij Roda JC - Feyenoord. - Foto: KNVB Media

De eerste speelronde in de Eredivisie heeft geen verrassingen opgeleverd. Feyenoord, Ajax en PSV won hun duels tegen respectievelijk Roda JC, PEC Zwolle en Excelsior.

PSV beet van de titelkandidaten zaterdagavond het spits af. De Eindhovenaren kwamen tegen Excelsior geen moment in de problemen. Kersverse aanwinst Marco van Ginkel opende de score waarna Davy Pröpper in de tweede helft de marge verdubbelde: 2-0.

Davy Pröpper was opnieuw trefzeker voor PSV.

De winst van koploper Feyenoord kwam moeizamer tot stand. Nummer zeventien Roda JC was lang gelijkwaardig aan de Rotterdammers en kreeg via Tom van Hyfte (lat) ook een grote kans op de 1-0. In de tweede helft trok de ploeg van Giovanni van Bronckhorst de wedstrijd alsnog naar zich toe. Dirk Kuyt opende de score, waarna Eljero Elia de 2-0 aantekende.

Ajax wint in Zwolle

Ook nummer twee Ajax speelde een moeizame eerste helft. Pas na rust raakten de Amsterdammers op dreef bij PEC Zwolle: 1-3. Debutant Justin Kluivert stond aan de basis van de 0-1. De aanvaller stuurde Anwar El Ghazi weg die werd vastgehouden in het strafschopgebied. Lasse Schöne benutte de penalty. Eén minuut later schoot Hakim Ziyech vanuit de draai de 0-2 op het scorebord. Vlak voor tijd maakte hij ook de derde Amsterdamse treffer. Tussendoor had Nicolai Brock-Madsen iets terug gedaan voor de thuisploeg.

Justin Kluivert maakte zondag zijn debuut in het eerste elftal van Ajax.

Go Ahead Eagles en AZ hervatten vrijdagavond de Eredivisie. De Alkmaarders zegevierden met 1-3 op bezoek in Deventer. Drie doelpunten vielen in de laatste vijf minuten. Ook subtopper SC Heerenveen ging niet in de fout. Thuis wonnen de Friezen zaterdag met 2-0 van ADO Den Haag. Reza Ghoochannejhad maakte in de tweede helft vlak na elkaar beide treffers.

Aansluiting

FC Utrecht behield de aansluiting met de subtop na een moeizame 1-2 overwinning op bezoek bij Sparta. Kristoffer Peterson bezorgde de gasten vlak voor tijd de winst. Vitesse nam zondag de zevende plaats over van FC Twente. In een direct duel wonnen de Arnhemmers eenvoudig met 3-1.

Vitesse passeerde FC Twente op de ranglijst na een 3-1 overwinning in een rechtstreeks duel.

FC Groningen lijkt zich definitief weg te hebben gespeeld uit de onderste regionen. De noorderlingen wonnen zaterdag het duel der middenmoters tegen Heracles Almelo met maar liefst 1-4. De ploeg van Ernest Faber leidde bij rust al met 0-3.

Willem II en NEC sloten zondag het Eredivisie-weekend af. De Nijmegenaren zegevierden met 0-1 dankzij een treffer een kwartier voor tijd van Jay-Roy Grot. NEC klom daardoor naar de tiende plaats op de ranglijst.

Eredivisie uitslagen Eredivisie uitslagen Bekijk de uitslagen in de Eredivisie. Eredivisie stand Eredivisie stand Bekijk de stand in de Eredivisie.