Ajax en PSV in evenwicht, Feyenoord grote winnaar

18 december 2016, 23:38

Davy Klaassen (links) en Siem de Jong, hier beiden bij Oranje, wisten zondag te scoren in de Arena. - Foto: KNVB Media

Feyenoord is de grote winnaar van het weekeinde geworden, nadat Ajax en PSV zondagmiddag in Amsterdam gelijkspeelden (1-1), waar de Rotterdammers zelf een dag eerder Vitesse wisten te verslaan (3-1).

Ajax staat nu vijf punten achter op de koploper, de Eindhovenaren moeten inmiddels acht punten goedmaken ten opzichte van de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. Feyenoord wist eerder al dat het de winterstop zou bereiken als winnaar van de eerste competitiehelft.

Snel in de problemen

In de eerste helft kwam trainer Peter Bosz al snel in de problemen, nadat twee belangrijke aanvallers binnen 25 minuten geblesseerd vrijwel tegelijkertijd het veld moesten verlaten. Zowel Kasper Dolberg als Anwar el Ghazi kon niet verder.

Het levendige duel ontbrandde kort na rust, toen Davy Klaassen de Amsterdammers op voorsprong bracht door de bal in de kruising te jagen. De Eindhovense bezoekers drongen daarna aan, en kregen vooral via de broers Luuk en Siem de Jong wat kansen. Bij Ajax was Mateo Cassierra, de Colombiaan was een van de invallers in de aanval, gevaarlijk.

Gelijkmaker

Het geluk leek lange tijd niet met de gasten, tot Siem de Jong zijn oude club in mineur bracht door PSV alsnog aan de gelijkmaker te helpen, waarmee beide teams wel twee punten verloren in de titelstrijd.

De ploeg van Van Bronckhorst kan zo met een gerust hart de winterstop in. Door de overwinning op de Arnhemmers sloot de ploeg zaterdag de eerste competitiehelft in stijl af. Eljero Elia zorgde na een kwartier al voor de openingstreffer, nadat de bezoekers enkele kansjes onbenut hadden gelaten. Toch kwam het team van trainer Henk Fraser, die tijdens zijn loopbaan vele jaren in De Kuip speelde, snel langszij. Adnane Tighadouini zorgde binnen tien minuten voor de gelijkmaker.

Steven Berghuis

— Steven Berghuis.

Daarna werd het de avond van Steven Berghuis. De speler die tegen AZ een week eerder al uitblonk en scoorde, liet zich opnieuw zien. Vlak voor rust zette hij de thuisploeg wederom aan de leiding, tien minuten na rust gooide hij het duel in het slot door zijn tweede, en Feyenoords derde, te maken.

AZ blijft prima in het spoor van de Top-3. Omdat Heerenveen vrijdagavond verloor bij Willem II (2-1) kwamen de Alkmaarders op slechts een puntje van de huidige nummer vier. In Enschede wist de ploeg van trainer John van den Brom te winnen van FC Twente (1-2).

Rouwstemming

Wout Weghorst, overgekomen van Twente’s streekrivaal Heracles Almelo, zorgde op slag van rust voor de openingstreffer. Na de gelijkmaker halverwege de tweede helft (Enes Ünal) mocht Twente even ruiken aan een nieuwe zege na de knappe en verrassende winst een week eerder op Ajax, maar Peet Bijen zorgde voor een rouwstemming in het oosten van het land door in blessuretijd zijn eigen keeper te passeren.

Uitslagen Uitslagen Bekijk alle uitslagen in de Eredivisie.

Stand Stand Bekijk de stand in de Eredivisie.