Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Topper in de Amsterdam Arena

KNVB Media
KNVB Media
16 december 2016, 13:15

Siem de Jong droeg in 2012 tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal nog het shirt van Ajax. Hij keert nu in dienst van PSV terug in de Amsterdam Arena. - Foto: KNVB Media

Houdt PSV de aansluiting met de top twee, of loopt Ajax verder uit op de Eindhovenaren? Veel ogen zullen dit weekeinde gericht zijn op de Amsterdam Arena, waar de twee vaderlandse topclubs zondagmiddag tijdens de laatste speelronde voor de winterstop om 16.45 uur tegenover elkaar staan.

De wedstrijd tussen Ajax en PSV is een ontmoeting tussen de twee teams die de afgelopen jaren de dienst hebben uitgemaakt op het hoogste niveau in Nederland. De laatste twee seizoenen ging de landstitel naar Eindhoven, de vier jaar daarvoor gidste trainer Frank de Boer de schaal richting Amsterdam.

17de speelronde 17de speelronde Bekijk het programma voor komend weekeinde

Veel op het spel

Ajax verloor vorige week van FC Twente en liet zich donderdag in het bekertoernooi verrassen door Cambuur.

Ook tijdens deze editie staat er veel op het spel. Ajax wil in het spoor van koploper Feyenoord blijven, terwijl PSV het gat met de top twee niet te groot wil laten worden. Daarnaast wordt er gestreden om 2016 met een positief gevoel af te sluiten, want beide teams kregen de laatste weken een paar tegenslagen te verwerken. Ajax verloor vorige week in de competitie van FC Twente en werd donderdag door SC Cambuur uitgeschakeld in de KNVB Beker. De ploeg van trainer Peter Bosz is er veel aan gelegen om zich te herstellen van die misstappen.

PSV won haar laatste wedstrijd wel, maar tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles ging het allerminst eenvoudig. Dankzij een doelpunt van Siem de Jong boekten de Eindhovenaren een nipte zege. Het weekeinde daarvoor kwam de regerend landskampioen niet verder dan een 0-0 gelijkspel bij Roda JC, terwijl tussentijds in de Champions League met dezelfde cijfers gelijk werd gespeeld tegen FK Rostov.

Scorend vermogen

PSV scoort dit seizoen een stuk moeizamer dan concurrenten Ajax en Feyenoord.

Het maken van doelpunten lijkt dit seizoen dan ook het grootste probleem voor de mannen van trainer Phillip Cocu. Slechts 24 keer werd er dit seizoen gescoord. Tien keer minder dan Ajax en zelfs twintig keer minder dan Feyenoord. Daar staat tegenover dat PSV achterin weinig weggeeft. Doelman Jeroen Zoet en stand-in Remko Pasveer incasseerden samen pas zeven doelpunten. Het laagste aantal van de eredivisie.

De topper van zondag heeft een speciaal tintje voor Siem de Jong. Als speler van Ajax mocht hij vier keer de kampioensschaal de lucht in tillen. Zondag keert hij terug in de Amsterdam Arena als speler van de tegenpartij. De Jong is niet de enige PSV-er met een geschiedenis bij Ajax. Ook Florian Jozefzoon droeg het shirt van de Amsterdammers, terwijl bij Ajax Riechedly Bazoer een verleden in Eindhovense jeugdopleiding heeft.

Voorproefje kwartfinale beker

Mocht de wedstrijd tussen Ajax en PSV in een gelijkspel eindigen, dan kan Feyenoord weleens de lachende derde worden. De koploper van de Eredivisie speelt zaterdagavond tegen Vitesse. Het is een voorproefje van de kwartfinale in de KNVB Beker. Ook dan staan beide teams tegenover elkaar. Zaterdag wordt de wedstrijd in Rotterdam gespeeld, in het bekertoernooi nemen beide teams het in Arnhem tegen elkaar op.

Ranglijst Ranglijst Bekijk de actuele stand in de eredivisie


Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen