Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen Ajax kunnen vrijdag eerste landstitel veroveren

KNVB Media
KNVB Media
12 mei 2017, 11:21

Bij een zege op FC Twente zijn de vrouwen van Ajax kampioen van Nederland. - Foto: KNVB Media

In de Eredivisie Vrouwen kan vrijdag in de play-offs om het kampioenschap de beslissing vallen. Als Ajax thuis wint van naaste belager FC Twente kronen de Amsterdamse vrouwen zich voor het eerst in hun bestaan tot kampioen van Nederland. Bij elk ander resultaat gaat de schaal voor minimaal een week weer terug in de doos.

Ajax-aanvoerster Daphne Koster.

De honger naar de eerste landstitel is groot in het Amsterdamse kamp. Vanaf de oprichting van de vrouwentak in 2012 was Ajax er een aantal keer dicht bij, maar moest het telkens FC Twente voor zich dulden. De ploeg van coach Ed Engelkes is dit seizoen echter sterk op dreef, eindigde in de reguliere competitie met overmacht als nummer één en heeft het momenteel in de play-offs geheel in eigen hand.

Voor Engelkes, die na vijf seizoenen vertrekt uit Amsterdam, zou de landstitel een mooi afscheidscadeau zijn. Dat geldt ook voor boegbeelden Anouk Hoogendijk en Daphne Koster die na het seizoen een punt achter hun rijke carrière zetten.

Play-offs

Na een anderhalve competitie spelen de beste vier clubs van de Eredvisie Vrouwen play-offs om het kampioenschap van Nederland. Daarmee kreeg FC Twente de kans om via twee extra duels tegen Ajax het gat van vijf punten met de koploper te dichten. De Amsterdamse vrouwen sloegen vorige week de eerste aanval van de regerend kampioen af. In Enschede werd het 1-1.

Bij winst vrijdag op het eigen Sportpark De Toekomst gaat de schaal voor het eerst in de historie van de Eredivisie Vrouwen naar Amsterdam. Bovendien gloort dan 'de dubbel', want Ajax speelt vrijdag 2 juni ook nog de finale om de KNVB Beker tegen PSV.

FC Twente - Ajax FC Twente - Ajax Kijk hier naar de samenvatting en reacties van onder anderen Anouk Hoogendijk.

Om de derde plaats

Achter de beide kemphanen strijden ADO Den Haag en PSV om de derde plaats. ADO Den Haag staat drie punten achter op de ploeg uit Eindhoven en kan dat gat met een thuisoverwinning dichten.

Uitslagen kampioenspoule Uitslagen kampioenspoule Bekijk alle uitslagen in de kampioenspoule.

Ranglijst kampioenspoule Ranglijst kampioenspoule De actuele stand van zaken in de kampioenspoule.

Om de vijfde plaats

De onderste vier ploegen spelen om de vijfde plaats. Daarin heeft Telstar vooralsnog de beste papieren. Maar de voorsprong op achtervolger sc Heerenveen is slechts twee punten. De ploeg uit Velsen kan goede zaken doen in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Heerenveen moet naar Achilles '29 dat bij een overwinning de zesde plaats in het vizier krijgt, maar vorige week nog met 5-0 klop kreeg in Friesland.

Uitslagen poule B Uitslagen poule B Alle uitslagen in Poule B.

Ranglijst Poule B Ranglijst Poule B Bekijk de stand in Poule B.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen