Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Constructieve gesprekken over nieuwe competities

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2016, 17:45

Operationeel directeur Gijs de Jong: "Meer dan tevreden over deze week." - Foto: KNVB Media

Deze week zijn er rondetafelgesprekken gevoerd op de KNVB Campus in Zeist over nieuwe competitievormen. Vertegenwoordigers van clubs, trainers, spelers, supporters-collectieven, journalisten, overheden en wetenschappers hebben met elkaar gesproken over optimalisering van de competities.

Er passeerden diverse onderwerpen de revue; van aanvangsdatum van de competitie tot aan opzet van de play-offs. Alle vertegenwoordigers mochten eigen punten inbrengen en dat wordt meegenomen in de studie. In de volgende bijeenkomsten worden verschillende mogelijke competitievormen met alle vertegenwoordigers besproken.

Open karakter

Namens de KNVB was operationeel directeur Gijs de Jong bij alle rondetafelgesprekken aanwezig. “Ik kijk meer dan tevreden terug op deze week”, vertelt De Jong. “Alle bijeenkomsten hadden een open karakter; iedereen was bereid om verder te kijken dan het eigen belang. Er zijn bovendien heel veel goede ideeën voorbij gekomen waar we constructief iets aan hebben.”

We streven gezamenlijk naar competities die in zijn totaliteit sterker worden

Jacco Swart, directeur van de Eredivisie CV: “We zijn blij dat we deze week de kaders en uitgangspunten met elkaar hebben kunnen afstemmen. Er is gesproken over onderwerpen als de speelkalender, het aantal teams, de promotie-/degradatieregeling en de bekercompetitie. We streven gezamenlijk naar competities die in zijn totaliteit sterker worden, waardoor we in de toekomst een belangrijkere rol kunnen spelen in Europa én meer fans aan ons kunnen binden.”

Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie: “Er zijn met alle stakeholders veel uitgangspunten, gedachten en oplossingen geformuleerd deze eerste week. Ik ben ook erg blij met de waardevolle input vanuit de clubs uit de Jupiler League. Dat geeft vertrouwen voor de volgende fase waarin de uitgangspunten en gedachten in elkaar gewoven moeten worden.“

Prettig om mee te denken

Ron Vlaar sprak mee over de nieuwe competitievormen.

Ook AZ-verdediger Ron Vlaar schoof aan bij een rondetafelgesprek. “Het was heel erg waardevol en prettig om met een aantal spelers hierover mee te kunnen denken”, vertelt de verdediger. “In onze bijeenkomst hebben we veel facetten onder de loep genomen en daarin meegedacht hoe we het kunnen verbeteren.”

Vlaar hecht er veel waarde aan dat er kritisch naar de competitievormen gekeken wordt. “De feiten liegen niet, op allerlei gebieden zit ons voetbal in een neerwaartse spiraal. Geld is daarin belangrijk, maar niet alleszeggend. Door meer aandacht te geven aan het fysieke en tactische aspect, ook qua opzet van de competitie, kunnen we veel compenseren.”

Hans Nijland

Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, keerde tevreden huiswaarts na het rondetafelgesprek waar hij bij aanwezig was. “Ik vond het een uitstekende bijeenkomst, die goed georganiseerd was en waarin er veel ruimte was voor een vrije discussie. Als clubbestuurder denk je uiteraard in je eigen belang, maar ik vind dat je in een bijeenkomst als deze ook over je eigen schaduw heen moet stappen. Dat wij nu de ruimte hebben om ons geluid te laten horen, vind ik erg goed.”

In een discussie als deze kan je geen onzin verkondigen

Nijland: “In een discussie als deze kan je geen onzin verkondigen. Ik las bijvoorbeeld over de plannen van Chris Woerts en hoewel ik het op een aantal punten met hem oneens was, zaten er ook goede elementen in. Daarnaast is het prettig dat onze supporters mee mogen denken.”

Online enquête

Naast de bijeenkomsten wordt er namelijk ook een online enquête ontwikkeld, om supporters in grote getalen eenvoudig mee te laten praten over de nieuwe competitievormen. Ook deze uitkomsten zullen meegenomen worden in de studie, die voortkomt uit een samenwerking tussen de voetbalbond (KNVB), Eredivisie (ECV), Jupiler League (CED), de spelersraad (CSR) en trainer-coaches (CBV).

De studie zal resulteren in een advies voor de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in mei 2017. Op die vergadering stemmen de betaald voetbalclubs over eventuele vernieuwingen van de competities in het Nederlandse voetbal. Aanpassingen in de competities kunnen worden doorgevoerd in het seizoen 2018/’19.

Voetballandschap bijeen voor nieuwe competitieopzet Voetballandschap bijeen voor nieuwe competitieopzet Lees meer over de opzet van de rondetafelgesprekken

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen