Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters MO13-MO20 positief over vernieuwd competitie-aanbod

KNVB Media
KNVB Media
23 februari 2023, 12:30

De eerste inzichten uit het onderzoek tonen dat het vernieuwde competitie-aanbod positieve effecten heeft op de beleving van de speelsters. - Foto: KNVB Media

De competitieopzet voor MO13 tot en met MO20 is vanaf dit seizoen gewijzigd. Er wordt gespeeld in 3+1 fases, teams kunnen uitwijken naar 9 tegen 9 en is er een categorie A- en B-meiden gecreëerd. Met dit vernieuwde competitieaanbod werken we aan meer voetbalplezier bij de meiden, waardoor de kans groter is dat zij blijven voetballen. De eerste inzichten uit zowel data-onderzoek als kwalitatief onderzoek onder speelsters tonen dat het vernieuwde competitie-aanbod positieve effecten heeft op de beleving van de speelsters.

Terug naar 2020. Waarom dienden de meidencompetities vanaf Onder 13 te worden verbeterd? Grootschalig onderzoek onder speelsters gaf heldere inzichten. Ja, het aantal voetballende meiden en vrouwen op de Nederlandse velden was al jaren stijgende, maar juist in deze leeftijdscategorieën was er tegelijkertijd ook sprake van een hoge uitstroom. Speelsters gaven aan dat ze zich niet op een passend niveau konden ontwikkelen. Ook verloren ze het plezier door te veel ongelijkwaardige wedstrijden, het spelen van weinig wedstrijden of grote onderlinge leeftijdsverschillen. Daardoor haakten veel meiden af. Met die belangrijkste conclusies als vertrekpunt werd vervolgens een nieuw competitieaanbod voor MO13 tot en met MO20 ontwikkeld waarbij de speelster centraal stond.

Zijn we daarin geslaagd? Met ingang van dit seizoen 2022/’23 is de nieuwe competitiestructuur in heel Nederland in gang gezet. We zijn dus pas een half jaar bezig, maar vonden het belangrijk om de speelsters in de winterstop alvast naar hun bevindingen tot dusver te vragen. Ruim 2.000 respondenten uit verschillende regio’s, leeftijdscategorieën en speelniveaus schetsten een representatief beeld. De eerste conclusie: de diverse veranderingen hebben een positief effect. De competities zijn gelijkwaardiger geworden.

Plezier

Beleef je plezier aan het voetbal en heb je het naar je zin in het team, dan vergroot dat de kans dat je langer blijft voetballen. Speelsters geven de competitie waarin ze spelen gemiddeld het cijfer 7. Daarin is weinig veranderd ten opzichte van twee jaar geleden. Dat geldt ook voor de mate waarin zij plezier beleven aan hun wedstrijden. Hier is het gemiddelde cijfer een 8. Aan functionarissen die betrokken zijn bij een team in deze competities hebben we gevraagd de mate van plezier van hun speelsters te beoordelen. Hun uiteindelijke cijfers kwamen overeen met die van de speelsters.

De veranderingen in het competitieaanbod MO13 tot en met MO20 hebben - in algemene zin - dus geen nadelige invloed gehad op het voetbalplezier van de meiden. Sterker, als we ons verder verdiepen in een aantal zaken die concreet zijn veranderd in de competitieopzet, dan blijkt dat speelsters daar juist heel tevreden over zijn. Zo vinden zij dat de gelijkwaardigheid in de competities is toegenomen en omarmen ze de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen als er te weinig speelsters zijn. Functionarissen zijn minder enthousiast over de mogelijkheid om uit te wijken naar deze wedstrijdvorm. 

Gelijkwaardigheid

Wedstrijden die in balans zijn, tegenstanders van gelijkwaardig niveau en uitslagen die dicht bij elkaar liggen. Deze drie punten zijn allemaal aanzienlijk verbeterd ten opzichte van twee seizoenen geleden, volgens de speelsters. Zodanig dat een grote meerderheid hier tevreden over is en het cijfer 7 of hoger geeft. Een mooie ontwikkeling, aangezien veel afgehaakte voetbalsters dit als een van de belangrijkste redenen noemden waardoor ze het plezier in voetbal verloren en stopten.

 2020
(cijfer 7 of hoger)
2022
(cijfer 7 of hoger)
Wedstrijd in balans52,6%64,2%
Gelijkwaardige tegenstander49,8%58,9%
Uitslagen zijn ‘closer’41,7%51,3%

9 tegen 9

Natuurlijk, het liefst spelen we allemaal 11 tegen 11. Het is de meest populaire standaard voetbalvorm in de leeftijdscategorieën MO13 tot en met MO20. En ook de meest voorkomende. Toch heeft ruim de helft van de meiden in de categorie B meiden dit seizoen al een keer 9 tegen 9 gespeeld. Met deze optie willen we ervoor zorgen dat wedstrijden altijd door kunnen gaan, ook als teams net een paar speelsters tekortkomen om 11 tegen 11 te voetballen.

Een uitwijkmogelijkheid die alleen mogelijk is in de 2e en 3e klasse en door speelsters en functionarissen wordt omarmd. Zij zijn blij dat hun wedstrijd alsnog door kan gaan, ook al moeten ze zich aanpassen en 9 tegen 9 spelen. In de 2e klasse is 68 procent van de speelsters (52 procent funcitonarissen) voorstander, in de 3e klasse liefst 77 procent (65 procent functionarissen). Oudere speelsters in MO17 en MO20 zijn minder enthousiast over deze optie, hoewel zeker de helft aangeeft toch liever 9 tegen 9 te spelen dan de wedstrijd af te gelasten. Bij de functionarissen zien we dit beeld al vanaf de MO15.

De optie om 9 tegen 9 te spelen vergroot dus het aantal wedstrijden dat meiden in deze competities spelen, aangezien speelsters niet de teleurstelling van een afgelaste wedstrijd ervaren. Ze kunnen lekker aan de bak, ook al is het in andere wedstrijdvorm. Daarnaast zijn er meer teams in de competities wat zorgt voor minder reisafstand en betere indelingen.
 

3+1-fasenvoetbal

Over de invoering van het 3+1-fasenvoetbal kunnen we kort zijn. Het 3+1-fasenvoetbal wordt door liefst 89 procent van de speelsters als een goede competitieopzet gezien, hetzelfde geldt voor de functionarissen; ook zij zijn met 83 procent enhousiast over deze competitieopzet. Ook al hebben ze nog niet alles beleefd, toch vinden ze deze nieuwe indeling van het seizoen een goede opzet. Door de tussentijdse herindelingen worden competities evenwichtiger en treffen de teams sneller in het seizoen tegenstanders van hun eigen niveau. Dit draagt bij aan de gelijkwaardigheid van de wedstrijden wat weer het spelplezier vergroot. Wel is er nog enige twijfel over het restant van de competitie, zoals de vierde fase (Final League) die uit één dagdeel bestaat. Te kort of juist spannend? Dat moeten we allemaal nog ervaren.

 Meer gelijkwaardige competities Meer gelijkwaardige competities Lees hier meer over de resultaten van de data-analyse sinds de hervorming van de meidencompetities.

Met de introductie van het vernieuwde competitieaanbod is het voor de meeste teams even wennen en ontdekken wat nu precies de (nieuwe) reglementen en spelregels zijn. Alle informatie over het vernieuwde competitieaanbod, inclusief handige factsheets met daarop onder andere de spelregels vind je op de basispagina: Vernieuwen competitieaanbod MO13 - MO20

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen