Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Extra belijning op bijvelden mogelijk

KNVB Media
KNVB Media
9 augustus 2017, 13:12

Het is toegestaan om extra belijning aan te brengen op bijvelden. - Foto: KNVB Media

Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/'18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Kinderen van zeven tot twaalf jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes en in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen en meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau.

De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Vanaf het seizoen 2017/'18 voetballen pupillen onder 8 en onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld, partijtjes van 6-tegen-6. Vanaf het seizoen 2018/’19 wordt het uitgebreid waarbij ook de pupillen onder 10 6-tegen-6 gaan spelen en de pupillen onder 11 en onder 12 8-tegen-8 gaan spelen. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd.

Om niet elk weekend alle veldjes te hoeven uitzetten kan op bijvelden (dus niet op hoofdvelden), op zowel kunstgrasvelden als natuurgrasvelden, het volgende format worden aangebracht:

Blauwe lijn: 8-tegen-8 (Onder 11 en Onder 12) / 7-tegen-7 (senioren). Groene lijn: 6-tegen-6 (Onder 8 tot en met Onder 10) Rode lijn: 4-tegen-4 (Onder 7)

Wil een vereniging de veldjes anders positioneren of meerdere veldjes uitgezet hebben dan moet gewerkt worden met hoedjes of pionnen of anders. Bij nieuw aan te leggen kunstgras bijvelden wordt geadviseerd de belijning mee te nemen in het ontwerp en de realisatie. Bij bestaande kunstgras bijvelden kan de belijning ook gespoten/geverfd worden.

Op natuurgras bijvelden kan de belijning zoals weergegeven op bovenstaande tekening ook met gekleurde kalkbelijning worden aangebracht. Op natuurgrasvelden kan ook gewerkt worden met lint, mits dit goed is vastgezet en niet leidt tot onveilige situaties.

Instructievideo veldindeling nieuwe wedstrijdvormen

Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/'18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen