Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De lokale kracht van voetbal

KNVB Media
KNVB Media
10 juli 2017, 16:35

Erik Lenselink (NOC*NSF) en Jan Dirk van der Zee (KNVB) overhandigen de E-zine 'Investeren en meedoen' aan het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.  - Foto: KNVB Media

De KNVB Campus was vrijdag 7 juli het toneel van een werkbezoek van het sportnetwerk van het CDA. Samen met de KNVB verdiepten de aanwezige CDA-politici zich in de lokale kracht van voetbal. 

Nederland kent een uniek verenigingsleven. Vrijwel elk dorp herbergt wel een (voetbal)vereniging. Sport levert daarmee een krachtige maatschappelijke bijdrage aan de leefbaarheid en verbondenheid van een dorp of stad. Sport is een geweldig bindmiddel. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt en zonder de inzet van de gemeente ook niet mogelijk.

Politieke agenda

In Zeist kwamen zo'n 35 CDA-leden uit alle lagen van de politiek bijeen.

Gemeentes zijn voor de KNVB de belangrijkste partners om voetbal mogelijk te maken. Zij maken het sportbeleid en investeren in sportaccommodaties, velden en de ontwikkeling van voetbal. Het CDA sportnetwerk is een interessante partner om de kracht van voetbal op de politieke agenda te zetten. Zeker met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart 2018 worden gehouden.

In Zeist kwamen zo'n 35 CDA-leden uit alle lagen van de politiek bijeen: raadsleden, wethouders en de Tweede Kamer. Tijdens de middag gingen de aanwezigen in gesprek over de meerwaarde van sport voor de gemeente. "We moeten kijken naar de opbrengsten en rijkdom van sport. Iedere euro die een gemeente investeert, wordt dubbel en dwars terugverdiend", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Raakvlakken

Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid met sport in haar portefeuille, gaf aan dat een sportvereniging zorgt voor sociale binding en een plek is waar mensen zich kunnen ontwikkelen. "We moeten verder kijken dan alleen het beleidsgebied sport. Bijvoorbeeld slimme verbindingen leggen op het gebied van zorg, onderwijs of preventie. Er zijn namelijk zoveel raakvlakken."

Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Deze zomer gaan de raadsleden aan de slag met de verkiezingsprogramma’s. In het kader hiervan overhandigen Jan Dirk van der Zee (KNVB) en Erik Lenselink (NOC*NSF) de E-zine 'Investeren en meedoen' aan het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.  Het Kamerlid gaf aan dat politiek en sport samen moeten blijven optrekken, zodat verenigingen hun centrale rol en maatschappelijke taak in de buurt kunnen blijven oppakken. Uiteraard vraagt dit ook om investeringen in sport. Maar het zal het waard zijn. Want uiteindelijk groeit er dan iets moois uit.

Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Een mooie kans om voetbal in de verschillende gemeenten op de kaart te zetten. Lees er hier meer over.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen