Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ontwikkelingsprogramma slaat aan bij vv Bavel

KNVB Media
KNVB Media
24 mei 2017, 16:00

Het ontwikkelingsprogramma is tot stand gekomen na verschillende gesprekken met betrokkenen bij het meiden- en vrouwenvoetbal. - Foto: KNVB Media

Het ontwikkelingsprogramma is tot stand gekomen na verschillende gesprekken met betrokkenen bij het meiden- en vrouwenvoetbal. Vervolgens is het ontwikkelingsprogramma getest in diverse pilots, onder andere bij vv Bavel.

Noortje Roovers van vv Bavel is lid van de dames- en meisjescommissie en speelster bij Vrouwen 3: “Bij vv Bavel hebben we redelijk goed zicht op waar we nu staan met het meiden- en vrouwenvoetbal. Door het ontwikkelingsprogramma te doorlopen hebben we die inzichten veel concreter kunnen maken."

Gerichte keuzes

Het programma is voor ons een waardevolle spiegel

"En daarmee kunnen we nu gericht keuzes maken in de acties die we komende tijd gaan uitvoeren om het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club verder te laten groeien", vervolgt ze. "De grootste uitdaging voor ons zit daarbij in het meidenvoetbal. Hoewel we zien dat de meiden goed geïntegreerd zijn binnen de club - ze nemen net als de jongens deel aan toernooien en kampen - hebben we ook bevestigd gekregen dat de omvang en het niveau van het meidenvoetbal nog verder kan en moet groeien.”

Rens Bogers van vv Bavel is lid van de dames- en meisjescommissie en trainer van Vrouwen 2: “Het ontwikkelingsprogramma is voor ons een waardevolle spiegel. Het helpt om onze visie door te vertalen naar gerichte plannen en vervolgstappen. Zo gaan we aan de slag met het beleidsplan. Daarin moeten we aandacht besteden aan kwalitatieve en kwantitatieve groei van onze meidenafdeling.”

Analysegesprek

Ik denk dat wij zeker op het gebied van vrouwenvoetbal veel kennis hebben die we graag delen om zo het gehele landschap te versterken

Onderdeel van het ontwikkelingsprogramma is een analysegesprek, waarbij een diverse vertegenwoordiging van de club onder leiding van twee KNVB-medewerkers in gesprek gaan over de positie van het vrouwenvoetbal, de kwaliteit van de organisatie en de kwaliteit van voetbal voor meiden en vrouwen. Roovers: “Heel fijn dat we in een open en informele setting meningen en ideeën uit hebben kunnen wisselen. Door de begeleiding vanuit de KNVB werden die direct omgezet in praktische aanknopingspunten waar we echt mee verder kunnen.”

Bogers ziet na de eerste fase van de pilot voldoende aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. "We hopen dat er een vervolg gegeven wordt aan deze pilot, onder andere door de inzet van KNVB-adviseurs. Dat helpt ons om vv Bavel nog verder uit te bouwen op het gebied van vrouwen- en meidenvoetbal. De energie is er ruimschoots voor aanwezig!"

Inzichten delen

Maar door middel van het ontwikkelingsprogramma ontwikkelen verenigingen niet allen zichzelf. Van deelnemende verenigingen wordt ook verwacht dat zij opgedane kennis en inzichten delen met verenigingen uit de regio. Rooversziet daar zeker de meerwaarde van in. "Ik denk dat wij zeker op het gebied van vrouwenvoetbal veel kennis hebben die we graag delen om zo het gehele landschap te versterken." 

"Op het gebied van meidenvoetbal kunnen we juist nog heel veel leren", vervolgt ze. "Door samen op te trekken en van verenigingen ‘open netwerken’ te maken, denk ik echt dat we komende jaren samen kunnen werken aan een goede voetbalomgeving voor alle meiden en vrouwen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen