Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Laat de vrijwilliger niet verloren gaan

KNVB Media
KNVB Media
13 mei 2017, 7:30

De bijeenkomst op de KNVB Campus moet leiden tot oplossingen voor het vrijwilligersprobleem. - Foto: KNVB Media

Vrijwilligers zijn hard nodig bij de verenigingen. Toch is de tendens dat het steeds moeilijker is ze te vinden. En te binden. Een bijeenkomst op de KNVB Campus gisteren, vrijdag, moet richting geven aan mogelijke oplossingen.

Vaders en moeders die uren opofferen om kantinediensten te draaien, kleedkamers schoon te maken en lijnen te trekken op de velden. Die voor dag en dauw in de weer zijn om de meute van later die dag zorgeloos te laten voetballen. Voetbalverenigingen drijven op vrijwilligers. Op mensen die al hun leven lang verbonden zijn aan een amateurclubs, op ooms, tantes, opa’s en oma’s die de handen uit de mouwen steken: ze zijn de Haarlemmerolie van de verenigingen. Zonder vrijwilligers valt iedere club stil.

Steeds meer moeite

Ruim twee maanden geleden schreef Jan Dirk van der Zee er een column over. De directeur amateurvoetbal van de KNVB vroeg zich hardop af of verenigingen nog wel aan voldoende vrijwilligers kunnen komen.

“Verenigingen hebben daar steeds meer moeite mee”, zegt Van der Zee. “Het is een maatschappelijke ontwikkeling dat mensen zich minder bekommeren om de wereld om zich heen. Kennelijk sluit de clubcultuur, die zijn wortels heeft in de jaren ’60, nog onvoldoende aan bij de hedendaagse levensstijl. En daar lijdt ook het verenigingsleven onder. Met deze bijeenkomst willen we laten zien dat dit onderwerp hoog op de agenda staat bij de KNVB.”

De aanwezigen van de bijeenkomst in de KNVB Campus op de foto.

Oplossingen

We moeten hard werken aan een duurzame toekomst voor onze clubs, mét hun vrijwilligers

De column leverde een stroom aan reacties op, met vooral veel ideeën en handreikingen. Het leidde tot de organisatie van deze bijeenkomst. Heel nadrukkelijk sámen met de mensen uit het veld zoeken naar oplossingen, en die via KNVB Assist aanbieden aan alle verenigingen van ons land. De ervaring leert dat oplossingen voor problemen als vrijwilligerstekorten en ledenverloop zelden van buitenaf komen. Meestal heeft het mobiliseren en verenigen van de juiste mensen binnen de club wel het gewenste effect.

Hanke Bruins Slot, kamerlid van het CDA, was op uitnodiging aanwezig om deel te nemen aan een paneldiscussie. Tot grote tevredenheid van Van der Zee: “Ik heb de politiek gevraagd mee te denken over de problematiek, juist omdat de ontwikkeling meer raakt dan het voetbal alleen. Ik hoop dat politici en bestuurders op een constructieve manier willen meedenken. Want wat als een paal boven water staat: we moeten hard werken aan een duurzame toekomst voor onze clubs, mét hun vrijwilligers.”

Column Jan Dirk van der Zee (02): Een echte vrijwilliger Column Jan Dirk van der Zee (02): Een echte vrijwilliger De column van Jan Dirk van der Zee over vrijwilligers. Vrijwilligers Vrijwilligers Alles over vrijwilligers op KNVB Assist.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen