Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Politiek vraagt aandacht voor problemen amateurclubs

KNVB Media
KNVB Media
21 april 2017, 13:53

De toegenomen regeldruk die gemeentes en politiek de clubs opleggen, bedreigen het unieke verenigingslandschap. - Foto: KNVB Media

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) gevraagd naar de problemen bij amateurclubs in Nederland. Deze discussie kwam op gang na een column van Jan Dirk van der Zee, waarin hij de noodklok luidde over de benarde positie waarin amateurclubs verkeren.

De toegenomen regeldruk die gemeentes en politiek de clubs opleggen, bedreigen het unieke verenigingslandschap. De mogelijke verhoging van het btw-tarief voor sportaccommodaties ligt op de loer, een toenemend vrijwilligerstekort en de gevolgen van de flexwet zijn nog steeds voelbaar.

Uit onderzoek van SWS blijkt dat voetbalclubs er financieel iets minder voorstaan dan verenigingen uit andere sporten

Staatssecretaris Van Rijn erkent dat amateurclubs moeite hebben om het financieel te redden. De afgelopen jaren zijn belemmeringen rondom amateurclubs aangepakt door de overheid, maar volgens de staatssecretaris zijn gemeenten en sportbonden vooral zelf verantwoordelijk voor de ondersteuning van hun verenigingen. Uit onderzoek van Stichting Waarborgfonds Sport blijkt dat voetbalclubs er financieel iets minder voorstaan dan verenigingen uit andere sporten. In de loop van dit jaar zal het Mulier Instituut een uitgebreider onderzoek presenteren over de financiële druk bij sportverenigingen.

Michiel van Nispen blijft de ontwikkelingen en problemen rondom amateurclubs in de gaten houden. Meerdere politieke partijen, waaronder de VVD, het CDA, de SP en PvdA hebben al aangegeven bezorgd te zijn over deze ontwikkelingen. De komende periode zal de KNVB in Den Haag aandacht blijven vragen voor de regeldruk op het amateurvoetbal. Voetbalclubs vervullen een belangrijke rol en zijn van grote waarde voor onze samenleving. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk de juiste voorwaarden worden gecreëerd om de kracht van voetbal optimaal te gebruiken.

Column Jan Dirk v/d Zee: Staatssecretaris voor Sport Column Jan Dirk v/d Zee: Staatssecretaris voor Sport De politiek zegt wel dat ze sport belangrijk vindt, maar we worden structureel geconfronteerd met hogere kosten en nieuwe regels.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen