Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrijwilligers meer betrokken met gezondere kantine

KNVB Media
KNVB Media
3 april 2017, 9:24

De 25 aanwezige verenigingen zijn al in de afgelopen jaren met succes aan de slag gegaan met een gezondere kantine. - Foto: KNVB Media

Voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Italië op 28 maart kwamen meer dan honderd bestuurders, kantinebeheerders en andere kantinevrijwilligers tijdens een event bijeen in Amsterdam, om hun ervaringen en successen met een gezondere kantine te delen.

Na afloop was een ding overduidelijk: vrijwilligers geloven in het aanbieden van gezondere alternatieven in de kantine. Dit leidt volgens vrijwel alle deelnemers tot een hogere betrokkenheid bij de club. De avond werd georganiseerd door de KNVB en verenigingen die deelnemen aan programma’s van Team Fit, Vullen of Voeden en Lekker Bezig waren uitgenodigd.

Waarom gezonde alternatieven?

Recente cijfers laten zien dat 1 op de 8 kinderen lijdt aan overgewicht. 95% van onze jeugd eet te weinig fruit. Reden genoeg om aan de slag te gaan en er voor te zorgen dat onze jeugd fit op het veld staat. Of je nu de selectie betrekt, nieuwe recepten bedenkt of samenwerkt met omliggende sportclubs; verschillende vrijwilligers, kantinebeheerders en bestuurders van de 25 aanwezige verenigingen zijn al in de afgelopen jaren met succes aan de slag gegaan. Maar hoe pak je dit nu goed aan en waar begin je?

Durf te vragen

Tijdens het event sprak oud-bestuurder en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, Johan Wakkie over zijn ervaringen met het stimuleren van meer bewegen in en na schooltijd in combinatie met de sportverenigingen en bewegen in de buurt. Zijn tip? Durf je omgeving en vrijwilligers te vragen wat je als club nog meer voor ze kan betekenen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Facebook om de reacties te inventariseren en ga daar mee aan de slag. Boegbeeld van Vullen of Voeden en tv-presentator Wilfred Genee gaf het advies mee om activiteiten te bedenken en deze uit te voeren. Door heel zichtbaar te zijn met het gezondere aanbod ontstaat er meer draagvlak binnen de vereniging.

Trots

Bestuurders gaven aan in ronde tafel sessies dat zij trots zijn op het gezonde kantine aanbod. De verenigingen zijn voornamelijk trots op dat de kantinebezoekers tevreden zijn over het betere aanbod. Ook vrijwilligers vinden het leuk om het op te zetten en krijgen meer waardering. Specifiek heeft fruit voor de jeugd een positieve uitstraling op de vereniging. Ook de gezondere broodjes verkopen goed bij verenigingen.

Lekker Bezig programma

De KNVB start begin april met haar campagne ‘de kampioenskeuze’. Gezonde voeding voor je spelers kan net het verschil maken tijdens de beslissende fase van het seizoen. Zowel voor een wedstrijd als na de wedstrijd is dit relevant. Verenigingen kunnen heel eenvoudig kiezen voor een ‘kampioenskeuze’ met Lekker Bezig. Met dit programma worden verenigingen stap voor stap geholpen met het gezonder maken van het assortiment. Kijk ook op de Facebook pagina van Lekker Bezig.

Lekker bezig Lekker bezig Lekker Bezig is een programma speciaal voor voetbalverenigingen, sporters en supporters.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen