Aanvullende belijning op velden; wat is toegestaan?

KNVB Media
KNVB Media
17 maart, 13:20

Op korte termijn wordt onderzoek gedaan naar de ideale situatie voor de belijning van een voetbalveld. - Foto: KNVB Media

Vanuit verenigingen krijgt de KNVB met enige regelmaat vragen of extra belijning op een standaard veld mag worden aangebracht voor de diverse voetbalvormen, waaronder belijning voor de optimale wedstrijdvormen voor het pupillenvoetbal. Hier gelden bepaalde voorwaarden voor. Tevens wordt er op korte termijn onderzoek gedaan naar de ideale situatie voor de belijning van een voetbalveld.

Extra belijning is al mogelijk, als er gehouden wordt aan enkele voorwaarden. Dit zijn:

  • Het mag alleen op bijvelden (dus niet op hoofdvelden);
  • De “extra” belijning moet worden aangebracht volgens een vast format. Dit vaste format zodat de onder andere de maatvoering van de velden en uitlopen voldoet aan de normen
  • De kleuren voor de diverse leeftijdscategorieën staan vast.

Er is op dit moment een format wat voorziet in het 8 tegen 8-voetbal, het 7 tegen 7-voetbal, het 4 tegen 4-voetbal en het 2 tegen 2-voetbal. Hierin ontbreekt nog het 6 tegen 6-voetbal.

Onderzoek nodig

Een onderzoek is nodig omdat belijning voor het 6 tegen 6-voetbal centraal door een standaard veld loopt

Om ook het 6 tegen 6-voetbal te faciliteren wordt op korte termijn een onderzoek gestart, onder spelers, arbiters, trainers/coaches en anderen, of ook permanente belijning voor het 6 tegen 6-voetbal kan worden toegepast. Een onderzoek is nodig omdat belijning voor het 6 tegen 6-voetbal centraal door een standaard veld loopt (centraal door het doelgebied en het strafschopgebied van het 11 tegen 11 veld). Uit eerder gedaan onderzoek, dat vier jaar geleden is gehouden, is gebleken dat voetballers extra belijning op velden hinderlijk vinden en als obstakel ervaren. Zo is ook onderzoek gedaan bij het zaalvoetbal waarbij de zaalvoetballer eveneens aangeeft de meerdere typen belijning, zoals deze vaak aanwezig zijn in sporthallen, als verwarrend en hinderlijk te ervaren.

Inmiddels heeft de KNVB met diverse leveranciers van kunstgrasvezels overleg gevoerd over welke niet-contrasterende kleuren leverbaar zijn en welke kleuren een lange levensduur hebben. Door weersomstandigheden kunnen gekleurde vezels anders dan groen namelijk  net boven de infilllaag makkelijk breken.

Enquête ervaringen belijning

Op korte termijn wordt bij een aantal verenigingen belijning voor meerdere wedstrijdvormen aangebracht op de velden, waarna enquêtes bij de vereniging en bezoekende clubs worden afgenomen om ervaringen van spelers, arbiters, trainers/coaches en anderen op te halen. Na de zaken geëvalueerd te hebben kan een besluit genomen worden over een optimale situatie voor de belijning van velden. Het streven is om dit proces voorafgaand aan het volgende seizoen af te ronden, zodat het volgende seizoen gevoetbald kan worden op velden met aanvullende belijning. Zo hoeven er geen beperkingen, bijvoorbeeld dat alleen de B-categorie erop mag spelen, te worden opgelegd.

Mocht over bovenstaande vragen zijn of moet een en ander nader toegelicht worden dan kan contact worden opgenomen met Patrick Balemans.

Patrick Balemans

Adviseur accommodatiezaken

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven