Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe opzet NK 7x7; wat verandert er?

KNVB Media
KNVB Media
1 februari 2017, 11:51

De meeste teams halen nog steeds de meeste voldoening uit de lokale 7x7-toernooien - Foto: KNVB Media

De reguliere toernooien van het NK 7x7-voetbal staan bij duizenden voetballers omcirkelt in de agenda. Elk jaar nemen honderden teams deel aan deze toernooivorm. Voor de districtsfinales en de landelijke finales komt slechts een relatief kleine groep, fanatiekere teams in aanmerking. De KNVB heeft gemerkt dat de huidige opzet van het NK 7x7 hierdoor aan aantrekkingskracht verliest. Met ingang van dit jaar wordt daarom een andere toernooistructuur aangehouden en zal de KNVB niet langer de landelijke finale of de districtsfinales organiseren.

Daarmee komt er een einde aan het Nederlands kampioenschap 7x7 zoals dat sinds 2010 bestond. Wel blijft de KNVB de reguliere 7x7-toernooien (voorheen voorrondes) promoten en samen met verenigingen organiseren. Voor de voorrondes verandert er dus niets. Het enige dat wijzigt is dat de KNVB meer zorgt voor een opvolging van de voorrondes in de vorm van een districtsfinale of een landelijke finale.

Waarom veranderen?

Al sinds 2010 organiseert de KNVB samen met verenigingen het Nederlands kampioenschap 7x7-voetbal. Het NK 7x7, met een jaarlijkse finale in Zeist, heeft enorm bijgedragen aan de bekendheid van het 7x7-voetbal in Nederland. Inmiddels is 7x7-voetbal een van de bekendste voetbalvormen van ons land. Meer dan 10.000 voetballers van 35 jaar of ouder zijn in deze vorm actief.

En hoewel het aantal inschrijvingen nog steeds toeneemt, zijn de districtsfinales en de landelijke finale vooral een leuke extra voor een relatief klein aantal fanatiekere teams. Verreweg de meeste van de 470 deelnemende teams haalt nog steeds de meeste voldoening uit de lokale 7x7-toernooien.  

Wat levert deze verandering op?

Het is de ambitie om het 7x7-voetbal voor mannen en vrouwen groter en bekender te maken in Nederland. De aandacht die de KNVB schenkt aan 7x7-voetbal verandert met deze wijziging dan ook niet. Sterker nog, door het vervallen van het Nederlands kampioenschap komt er meer tijd en budget vrij om het 7x7-voetbal in zijn algemeenheid te promoten, voor zowel mannen als vrouwen. Hoe meer teams er deelnemen aan de reeksen of competities, hoe meer rekening er gehouden kan worden met niveauverschillen en reisafstanden.

Omdat de KNVB gelooft in de kracht van de lokale 7x7-toernooien wordt eind maart gestart met een landelijke campagne waarin we teams oproepen om deel te nemen. De lokale 7x7-toernooien vinden plaats op vrijdag 19 mei. Uitgebreidere communicatie rondom deze toernooien volgt nog.

Ondersteuning

Er zijn ongetwijfeld teams en verenigingen die het jammer vinden dat er niet langer een districtsfinale of landelijke finale door de KNVB georganiseerd wordt. De KNVB biedt verenigingen die zelf een districtsfinale of landelijke finale willen organiseren graag ondersteuning. Neem hiervoor contact op met Pim van der Hoorn.

Ook als vereniging kun je aan de slag met 7x7-voetbal en het werven van voetballers voor deze voetbalvorm. Kijk voor meer informatie hierover op KNVB ASSIST.

Pim van der Hoorn

Marketing Amateurvoetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen