Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jongeren willen besturen op hun manier

KNVB Media
KNVB Media
9 september 2016, 14:50

Jongeren zoeken inspirerende medebestuurders en besturen bij voorkeur tijd en plaats onafhankelijk. - Foto: KNVB Media

Het is een veelvoorkomend issue bij verenigingen: hoe voorzien we het bestuur van vers bloed? Jongeren met een frisse kijk op het verenigingsleven zijn een verrijking voor elke club. Al is het maar om signalen op te vangen die er spelen onder de jeugdleden. Jeroen Weijermars belichtte in zijn column op Sportknowhowxl deze kwestie. De conclusie: Jongeren zijn echt bereid een bestuursfunctie te bekleden bij een club. Maar wel op hún manier.

‘In een sportbestuur waar mensen tussen de twintig en zeventig jaar actief zijn er vier generaties vertegenwoordigd zouden kunnen zijn. Sterker nog, zouden móeten zijn. Want een bestuur hoort toch enige afspiegeling te geven van de vereniging. De realiteit is anders. De vijftigers en zestigers zijn oververtegenwoordigd en bepalen daarmee de hoge gemiddelde leeftijd.

Er lijkt een onontgonnen potentieel te zijn dat nog niet wordt bereikt. Bovendien lukt het de huidige bestuurders slecht om de jongere generatie bij het besturen van hun sport op bonds- of verenigingsniveau te betrekken. En dat is zonde. Want ervaringen uit onder andere het bedrijfsleven leert dat jongeren een verfrissende kijk op zaken kunnen hebben. Zo kunnen zij dus ook een nieuwe kijk op oude issues binnen de sport hebben.

Een bestuursfunctie, dat willen jongeren best. Jongeren willen meebesturen maar niet op basis van oude waarden. Zij zoeken inspirerende medebestuurders en besturen bij voorkeur tijd en plaats onafhankelijk.’

Bekijk ook hoe SC Rouveen succesvol aan de slag is gegaan om jonge bestuurders te betrekken. Lees meer op SportKnowhowXL.nl Lees meer op SportKnowhowXL.nl Sport Knowhow XL, informatieplatform voor de zakelijke sportmarkt (www.skxl.nl). Auteur: Jeroen Weijermars (Zjerom).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen