Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gelijke kansen bij USV Hercules: ‘Iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training’

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2020, 14:04

“Iedereen betaalt evenveel contributie, dus iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training”, zegt Matthijs Blijham,Hoofd Jeugd Opleiding bij USV Hercules. - Foto: KNVB Media

“Iedereen betaalt evenveel contributie, dus iedereen heeft recht op goede en gelijkwaardige training”, zegt Matthijs Blijham. Als Hoofd Opleiding van Hoofd Jeugd Opleiding USV Hercules leidt hij het project Gelijke Kansen bij de Utrechtse voetbalvereniging. Gelijkwaardigheid was voor hem een belangrijke reden zich hier sterk voor te maken, bovendien was het geboortemaand-effect hem al jaren een doorn in het oog.

Hercules begon een kleine twee jaar terug met de implementatie van Gelijke Kansen. Blijham: “Selectieteams kregen bij ons altijd meer aandacht en je zag het geboortemaand-effect duidelijk terug in de teamindeling. Binnen de technische commissie en het bestuur werd daarover nagedacht. We deelden artikelen over het onderwerp en uiteindelijk waren we het erover eens dat we de opleiding van Hercules anders wilden inrichten.”

Geboortemaand-effect

Het geboortemaand-effect in het voetbal is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Omdat oudere jeugdspelers binnen het kalenderjaar gemiddeld groter en sterker zijn, worden zij er vaker uitgepikt voor de selectieteams, waardoor de hoogste jeugdteams bij veel verenigingen voor een groot deel bestaan uit spelers die in de eerste helft van het kalenderjaar geboren zijn. Dit selectiebeleid het leidt tot onterechte uitsluiting van (jongere) jeugdspelers. Uiteindelijk heeft dit negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van beide groepen spelers.

Gelijke Kansen Jeugdvoetbal: De onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren Gelijke Kansen Jeugdvoetbal: De onvoorziene gevolgen van vroeg selecteren Lees meer over het geboortemaandeffect in deze longread over de onvoorziene gevolgen van te vroeg selecteren.

Blijham zag genoeg goede voetballertjes die in de tweede helft van het jaar geboren waren en daardoor minder kans hadden. Vervelend voor de ontwikkeling van die jongens zelf, en een verspilling van talent bovendien. Hij wist echter ook dat er een cultuuromslag bij de vereniging nodig zou zijn om het staande selectiebeleid op de schop te gooien. “Daarom zijn we begonnen met twee inloopavonden. Toen wij in oktober 2018 begonnen met Gelijke Kansen, was het seizoen al enige tijd op gang en we konden natuurlijk niet zomaar opeens de complete structuur omgooien. Dat gaf ons de tijd om het binnen de vereniging te laten landen.”

De pedagogische principes spelen een belangrijke rol bij de trainersbijeenkomsten

Draagvlak
De inloopavonden waren bedoeld om te informeren, draagvlak te creëren, maar ook om de stemming binnen de vereniging te peilen. Blijham: “Iedereen was welkom: ouders, vrijwilligers, jeugdspelers die zelf training gaven, spelers. We hebben de principes van Gelijke Kansen uitgelegd en we hebben samen uiteengezet hoe we die principes bij Hercules wilden toepassen.”

Uit de inloopavonden is een werkgroep voortgekomen met een aantal enthousiaste mensen. In die werkgroep kwamen vragen ter sprake als: hoe deel je teams in? Hoe laat je Gelijke Kansen landen zonder meteen de hele opleiding om te gooien? Hoe richt je de trainingen in? Naast de werkgroep Gelijke Kansen is er op hetzelfde moment een pedagogisch team opgezet, dat zich vooral buigt over principes om een veilig sportklimaat te realiseren. Blijham: “Dat team heeft ervoor gezorgd dat ieder jeugdteam en eigen teamcode opstelt. De pedagogische principes spelen ook een belangrijke rol bij de trainersbijeenkomsten”

Trainingsniveau
Hercules koos ervoor om met ingang van het afgelopen seizoen bij de O8 teams te beginnen met Gelijke Kansen en het vanaf dat moment ieder seizoen te laten meegroeien met de leeftijdscategorieën. Het einddoel is alle teams tot O10 volledig op basis van Gelijke Kansen te laten trainen. “Vanaf O11 en O12 willen we uiteindelijk een tussenfase en vanaf O13 willen we wel op basis van voetvalniveau gaan indelen”, legt Blijham uit. “In de tussenfase worden de kalenderjaren op basis van voetbalkwaliteit opgesplitst in twee groepen. Binnen die lagen worden vervolgens wel gelijkwaardige teams ingedeeld.”

De focus ligt op plezier en ontwikkeling voor iedereen en dat zie je terug in de sfeer.

Het eerste seizoen Gelijke Kansen bij de O8 teams beviel goed, maar lopende het jaar moest Blijham het project ook bijsturen. “Het niveau van onze selectietrainingen was altijd vrij hoog. Er was een vrij groot niveauverschil met de breedteteams. In de nieuwe opzet hadden we met de hele jaargroep een training op maandag met clubtrainers en een training op woensdag met ouderparticipatie. Door met de hele jaargroep tegelijk te trainen, was er gelijkwaardige weerstand voor iedereen. Daardoor ging het trainingsniveau van de breedteteams omhoog, maar het niveau van de voorheen hogere teams ging achteruit. Dat kwam ook omdat we op iedere jaargroep één gediplomeerde hoofdtrainer hadden die alle andere trainers op het veld moest aansturen.” Door de jaargroepen op te splitsen in twee gelijkwaardige groepen die een uur na elkaar trainden, kon Blijham zijn trainers dubbel inzetten. “Op die manier hebben we minder kinderen per trainer en de hoofdtrainer kon ook meer aandacht geven aan de trainers en ouders in de begeleiding. Daarmee hebben we het algehele niveau een stuk omhoog gekregen.”

Focus op plezier, draagvlak en flexibiliteit
Terugkijkend op het eerste seizoen is Blijham meer dan tevreden over de manier waarop Gelijke Kansen bij Hercules werkt: “De focus ligt op plezier en ontwikkeling voor iedereen en dat zie je terug in de sfeer. Het is heel relaxed, op de trainingen, maar ook als ik op naar de wedstrijden ga kijken. Ook is er minder gedoe over randzaken. Selecteren levert toch altijd een hoop stress op. Het is heel vervelend als je iemand uit de O8-1 in de O9-2 moet plaatsen.” Heeft hij nog een advies voor andere verenigingen die met Gelijke Kansen aan de slag willen? “Zorg voor draagvlak en wees flexibel. Je zult altijd tegen dingen aanlopen, maar probeer het een kans te geven.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen