Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hé scheids! Wat houdt me tegen?

KNVB Media
KNVB Media
19 september 2017, 12:09

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

Op routine terugvallen kan ik niet. Ik heb geen routine

Van een rentree op de velden na de zomerstop kwam het nog niet. Is er iets dat me ervan weerhoudt?  Hoe diep mijn kennis - die al zo pril was – van de regels kan zijn weggezonken, weet ik niet. In de uitnodigingsbrief van de bond voor SO III staat keurig uitgelegd aan welke voorwaarden ik moet hebben voldaan vóór les 2 van de cursus. Slagen voor de spelregeltoets is er een van. 

Geen routine

Ik heb de toets nog niet gedaan. Joh, ik heb nog niet eens een wedstrijd gefloten dit seizoen. Nou vind ik wel dat ik een goed excuus had: een trouwerij, plus aansluitend een huwelijksreis. Op routine terugvallen kan ik niet. Ik heb geen routine. U weet het wellicht nog: op een goede dag besloot ik dat ik scheidsrechter wilde worden om zo bij te dragen aan de oplossing van een probleem: een tekort aan (capabele) arbiters, zeker op het niveau waarop ik zelf voetbal. 
 

Voor ik me waag aan een spelregeltoets, moet ik vertrouwen kweken

Je kunt dat plichtsbesef noemen, in elk geval is het omgeslagen in een brandende ambitie. Ik ben verenigingsscheidsrechter, sinds 17 februari 2017. Maar dat is niet genoeg, vind ik. Ik wil door. Ik ga door. Alleen: Ik ontbeer de ervaring. Zoveel wedstrijden als scheidsrechter heb ik nog niet in de benen. Een stuk of tien. 

Vertrouwen kweken

Ofwel: Voor ik me waag aan een spelregeltoets, moet ik vertrouwen kweken. Met gezag gezag kunnen uitstralen. Mij lijkt niets erger dan er in het veld bij te lopen als een zielig mannetje, omdat je het even niet zo goed meer weet. Spelers gaan met je aan de haal, jij gaat om je autoriteit terug te winnen wapperen met kaarten et voila, de boel ontspoort. Hypothetisch dan hè. 
 
Zenuwen heb ik (dus) zeker. De KNVB gunt me een lange aanloop hoor; in de nieuwe wedstrijdzakenapp staat keurig dat ik ben vrijgesteld (‘verhinderd’) tot de eerste cursusavond volgende week.  Het idee dat ik trouwens straks alles via een app moet regelen, benauwt wel. Ik had net die online wedstrijdformulieren een beetje onder de knie – en nu moet ik mee in de vernieuwingsdrift van de bond. 

Identiteit gekaapt

Jongens die ik ken, dat voelt vertrouwd. Kom ik er weer een beetje in

Prompt laat die app me ineens ook in de steek, als ik bij het openen op mijn telefoon een rare mededeling krijg. Mijn identiteit is gekaapt. ‘Je account is op een ander apparaat gekoppeld aan een ander persoon’.  Lekker is dat. Gelukkig heeft de helpdesk het probleem zo opgelost. 
 
Als dit weekend het hoofd Scheidsrechterszaken van vv Meerburg het jeugdprogramma mailt, zie ik mijn kans schoon. Van de KNVB hoef ik dan nog niet, van mijzelf wel. Ik teken in op de JO-15 7. Jongens die ik ken, dat voelt vertrouwd. Kom ik er weer een beetje in. 

Robbert Minkhorst

Twitter: @IJC_mink #ikwordscheidsrechter

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen