Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vrouwen en arbitrage, een goede combi

KNVB Media
KNVB Media
20 juli 2017, 9:48

Nicolet Bakker (links) is momenteel actief tijdens het EK Vrouwen 2017. - Foto: KNVB Media

Steeds meer vrouwen zijn actief als (assistent-)scheidsrechter. Het vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren enorm gegroeid en hoewel de vrouwelijke arbitrage niet evenredig is meegegroeid, zie je steeds meer meiden en vrouwen op de velden als (assistent-)scheidsrechter.

Opvallend en zeer positief is dat ook een heel aantal meiden en vrouwen zichzelf heeft aangemeld als scheidsrechter

Op recreatief niveau bij amateurclubs zijn er steeds meer meiden en vrouwen als clubscheidsrechter die meiden- en vrouwenteams fluiten. Op professioneel niveau presteert de vrouwelijke arbitrage ook steeds op hoger niveau. In Duitsland is zelfs de eerste vrouw gepromoveerd naar de Bundesliga en het EK Vrouwen 2017, dat momenteel in Nederland gehouden wordt, wordt louter geleid door vrouwelijke (assistent-)scheidsrechters. Nicolet Bakker vertegenwoordigt Nederland als assistent-scheidsrechter.

Enquête

De KNVB wil zich graag inzetten om nog meer meiden en vrouwen te enthousiasmeren om ook te gaan fluiten of vlaggen. Om inzicht te krijgen in de motieven waarom meiden en vrouwen wel actief zijn geworden in de arbitrage, heeft de KNVB een enquête opgesteld. De enquête is verstuurd naar alle in sportlink geregistreerde vrouwelijke (assistent-)scheidsrechters, 233 meiden en vrouwen hebben de enquête ingevuld.

In de enquête werd de meiden gevraagd waarom ze zijn begonnen met fluiten en wie hen daarvoor benaderd heeft.

In de enquête werd de meiden gevraagd waarom ze zijn begonnen met fluiten en wie hen daarvoor benaderd heeft. De meeste meiden en vrouwen zijn benaderd door de wedstrijdcoördinator. Opvallend en zeer positief is dat ook een heel aantal meiden en vrouwen zichzelf heeft aangemeld als scheidsrechter. Bijna de helft van de vrouwen fluit of vlagt omdat ze het leuk vindt. Een vierde deel fluit of vlagt om iets voor de club te willen doen en 25 van de 233 meiden/vrouwen willen zichzelf graag ontwikkelen. 

Uitdaging

Er zijn 91 meiden die aangeven beter te willen leren omgaan met weerstand

De vrouwen en meiden zien nog wel een aantal uitdagingen als (assistent-)scheidsrechter. Er zijn 91 meiden die aangeven beter te willen leren omgaan met weerstand en 61 van hen geven aan dat de spelregelkennis nog wat verhoogd kan worden. Ook willen een heel aantal meiden en vrouwen wel een (vervolg)opleiding volgen en eventueel doorstromen naar de KNVB. 

De informatie die de enquête heeft opgeleverd, zal ingezet worden om nog meer meiden en vrouwen te enthousiasmeren om als (assistent-)scheidsrechter aan de slag te gaan. De eerste contacten naar aanleiding van de enquête zijn al gelegd. Na de zomervakantie zal er gericht hulp geboden worden waar nodig. Er staat al een opleiding verenigingsscheidsrechter voor meiden en vrouwen open in het Noord-Nederland. Heb je interesse? Stuur een mail naar onderstaand e-mailadres.

Ellen ter Avest

Verenigingsadviseur Arbitrage

De Verenigingsadviseur Arbitrage ondersteunt verenigingen bij vraagstukken over het clubarbitragebeleid en adviseert over werven, opleiden en begeleiden van (jeugd)verenigingsscheidsrechters.

 

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen