Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hé scheids! Je snapt er geen kloot van

KNVB Media
KNVB Media
15 mei 2017, 11:25

Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som. - Foto: KNVB Media

Steeds sneller, steeds makkelijker ook, is de scheidsrechter Kop van Jut. Beschimpt, belaagd en betast. Wie respecteert de scheidsrechter nog? En hoe leuk is het dan om er een te zijn - of te worden? Redacteur Robbert Minkhorst neemt de proef op de som.

Dan maar een moraalridder, schreef ik de vorige keer. Maar mijn besluit om voet bij stuk te houden oogst bijval

Dan maar een moraalridder, schreef ik de vorige keer. Moraalridder is ook een beetje een vies woord, bedoelde ik, zeker in deze tijd. Maar mijn besluit om voet bij stuk te houden oogst bijval. Toen de aanvoerder van Meerburg O17-6 en de spelmaker van Rijnsburgse Boys O17-6 het met elkaar aan de stok kregen, kon ik niets anders dan ze allebei rood geven. Pogingen om die kaarten daarna weg te moffelen, zijn niet nieuw; dat ze het ook bij mij probeerden, verbaasde me omdat het vergrijp zo ernstig was. Een kopstoot (of een poging daartoe) doe je niet af met een 'foei’.

Respect

"Respect", mailt lezer Joost, coach van 'een O8-team, waar de gemoederen langs de kant soms ook al hoog oplopen’. Hij doet me nog een handreiking, over mijn herhaaldelijke vaststellingen dat er zoveel tegen me gepraat (en geprotesteerd) wordt in het veld: "Wellicht vooraf een 'afspraak maken’ dat alleen de aanvoerder in gesprek gaat, en deze ook zijn teamgenoten op onwenselijk gedrag aanspreekt.” Joost heeft gelijk natuurlijk en ik maak dus ook altijd afspraken met de twee aanvoerders, maar hier wreekt zich mijn karakter. Ik krijg vlekken als iemand mij het zwijgen wil opleggen, of me zegt wat ik wel en niet mag.

Dus laat ik spelers een beetje begaan, verbaal althans. Zij moeten stoom af kunnen blazen; ik herken dat. Bovendien fluit ik vooral de oudere jeugd, waar de hormonen over het veld gieren - daar moet je dus soms soepel mee omgaan. Spelregels zijn niet van steen, maar van elastiek. Je beweegt een beetje mee, zonder dat het knapt. Dat er dan één een keer roept 'dan kun je net zo goed meteen een Meerburg-shirt aantrekken’, of een ander een volgende keer 'je snapt er geen kloot van scheids’ - het zij zo. Of laat ik toch te veel over me heen lopen? Maar ik wil ook geen kleinzielige pietlut zijn.

Onverbiddelijk

Spelregels zijn niet van steen, maar van elastiek. Je beweegt een beetje mee, zonder dat het knapt

Bij ernstige overtredingen ben ik in ieder geval onverbiddelijk. "Heel herkenbaar en goed dat je bij je standpunt bent gebleven”, mailt Ronald Heinen, die in district Zuid I fluit. "Want als je eenmaal gaat marchanderen dan gaan ze daar in de toekomst 'rechten’ aan het ontlenen." Achteraf ontdek ik dat ik bij het invullen van de rode kaarten wel een fout heb gemaakt. Om het verschil in de overtredingen te benadrukken zie ik over het hoofd dat het bij 'code 3’ om een duel om de bal moet gaan. Die bal was al weg. Het is een fout die de KNVB later wel kan repareren, stelt een ander me gerust.

"Wat mij ook frustreert, is dat je vanuit de KNVB soms helemaal niets hoort’’, deelt Ronald mijn ergernis. "Ten eerste niet wat de sanctie is die deze spelers krijgen: Dat is interessant om even te 'benchmarken’. Maar je worstelt als scheidsrechter ook met de beschrijving van de feiten. En mochten ze bij de tuchtcommissie jouw verhaal niet duidelijk genoeg vinden, zou het ook wel goed zijn dat je hiervan een terugkoppeling krijgt."

Schorsing

Waarvan akte. Als ik zelf navraag doe bij de bond, wordt me verteld dat de aanvoerder van Meerburg drie wedstrijden schorsing heeft gekregen, en de voetballer uit Rijnsburg zes.

Robbert Minkhorst

Twitter: @IJC_mink #ikwordscheidsrechter

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen