Eerste landstitel voor zaalvoetballers ASV Lebo

28 mei 2016, 20:47

Intense blijdschap bij de spelers van ASV Lebo. Zij hebben de begeerde schaal - Foto: KNVB Media

Voor het eerst in de clubhistorie is ASV Lebo landskampioen zaalvoetbal geworden. De Amsterdamse ploeg versloeg zaterdag in een ongekend spannende finale van de play-offs stadgenoot 't Knoopunt na het nemen van strafschoppen.

Na veertig minuten reguliere speeltijd stond er een 2-2 stand op het bord. In de verlenging scoorden beide ploegen eenmaal, waardoor de penaltyserie de beslissing moest brengen. Lebo nam die net even beter: 9-8. Nadat Ilias Aynaou de beslissende strafschop raak schoot brak er een groot feest los in het kamp van ASV Lebo, de Amsterdamse Sportvereniging Leef En Beweeg Optimaal.

Waar normaliter de finale van de play-offs wordt beslecht via een best-of-three, werd ditmaal in overleg met beide clubs besloten de strijd om de landstitel in één finaleduel te beslissen. Hiervoor werd gekozen omdat zowel ASV Lebo als 't Knooppunt hun thuiswedstrijden in Sporthallen Zuid spelen en het logistiek en praktisch beter uitkwam om één beslissende wedstrijd te spelen.

Verrassende voorsprong

Ike Neil (ASV Lebo) schreeuwt het uit van vreugde

Daarin nam ASV Lebo in de eerste helft verrassend een 1-0 voorsprong via een fraaie treffer van Ike Neil. In het enerverende tweede deel bleek hoe weinig beide ploegen voor elkaar onder doen dit seizoen. Binnen vier minuten had titelfavoriet 't Knooppunt, dat eerder in het seizoen al de KNVB beker en Supercup had veroverd, de zaken omgedraaid. Jamal El Ghannouti zorgde met een op het oog houdbaar schot - Lebo-doelman Manuel Hoogewoning liet de bal onder zijn lichaam glippen - voor de gelijkmaker, waarna Tevfik Ceyar een hoekschop van Mo Darri direct op de pantoffel nam en 't Knooppunt op voorsprong bracht: 2-1.

Nadat Jeroen de Groot ('t Knooppunt) met een directe rode kaart van het veld moest, profiteerde ASV Lebo via een laag schot van Cihan Ozcan van de overtalsituatie: 2-2. Lebo kreeg nog een tweede mogelijkheid met een man meer - Adil Zouthane kreeg zijn tweede gele kaart - maar slaagde er niet in die uit te spelen, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Zestien strafschoppen

Daarin bracht Zaid el Morabiti Lebo weer aan de leiding, maar in de tweede extra vijf minuten trok 't Knooppunt de stand via Sofian El Adel weer recht, waardoor na vijftig finaleminuten de strijd om de landstitel vanaf de penaltystip moest worden beslist. Ook daarin waren beide ploegen nagenoeg gelijkwaardig, pas na zestien strafschoppen viel de beslissing: zes rake penalty's voor Lebo, vijf voor 't Knoopunt.

Kampioen van Nederland, voor de allereerste keer: ASV Lebo

ASV Leb0-coach Calvin Blankendal gaat de lucht in

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.