Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lex Kramers, de wonderkeeper van Woudrichem

KNVB Media
KNVB Media
6 augustus 2017, 13:00

Lex Kramers, linksboven, viert feest met zijn teamgenoten na het kampioenschap. - Foto: VV Woudrichem

Zes tegendoelpunten in een hele competitie. Het lijkt onmogelijk, maar Lex Kramers van VV Woudrichem flikte het vorig seizoen. Vanwege zijn unieke prestatie is er nu zelfs een bokaal naar de 27-jarige wonderkeeper vernoemd.

Je ziet het weleens in de kelder van het amateurvoetbal, op bijveldjes ver weggestopt op het complex. Keepers die het aantal keren in een seizoen dat ze moesten vissen op twee handen kunnen tellen. Maar zo laag speelde Woudrichem dus niet. De ploeg had een sprankelend seizoen in de derde klasse, en promoveerde met vlag en wimpel.

Met het hele team vroeg druk gezet op de tegenstander

Zeker dankzij Kramers, die in de vorm van zijn leven stak en nauwelijks te passeren was. Hoewel dat volgens de goalie zelf ook met de tactiek te maken had. “We hebben elke wedstrijd met het hele team vroeg druk gezet op de tegenstander. Daardoor kwamen we vaak op hun helft al in balbezit, en kregen we weinig kansen tegen.”

Vesting

Maar dook er wel eens iemand op voor het doel, dan was daar de schier onneembare vesting, die vooral in thuiswedstrijden de naam van het sportpark van VV Woudrichem – Het Bolwerk – alle eer aandeed. Zijn ploeg won thuis al zijn duels, en verloor er ‘uit’ slechts één. Het doelsaldo loog er ook niet om: 83 voor, en dus maar 6 tegen. Daar kun je mee thuiskomen!

Lex Kramers duikt katachtig naar de hoek om de bal te stoppen.

Na het geweldige seizoen staan de clubs inmiddels in de rij om de keeper in te lijven. Toch? “Nee, haha, en om eerlijk te zijn verwacht ik dat ook niet. Ook al ben ik sterk in de 1-tegen-1 en niet bang om situaties voetballend op te lossen, ik vind het prima zo. Voor mij is plezier het belangrijkst. Voor, tijdens én na de wedstrijden. Dat betekent trouwens niet dat ik niet fanatiek ben. Ik wil altijd winnen, kan heel slecht tegen mijn verlies.”

Mooier dan afgelopen seizoen zal het niet worden

In het voetbal moet je, zo hoor je vaak, op je hoogtepunt stoppen. Beter kan het nauwelijks worden voor de goalie, maar toch wil hij nog jaren tussen de palen staan. “Nog wel een jaar of zeven, acht, als het kan. Mooier dan het afgelopen seizoen zal het in de tweede klasse waarschijnlijk niet worden, maar het is een prachtige uitdaging ook nu zo weinig mogelijk tegendoelpunten te krijgen. Al gaat het er vooral om dat we als team zo hoog mogelijk eindigen. Linkerrijtje zou mooi zijn!”

Eigen bokaal

De regio was niettemin flink onder de indruk. Zo zeer zelfs, dat er sinds dit jaar een ‘Lex Kramers Bokaal’ in het leven is geroepen. “Regiokrant De Stad Gorinchem vond dat keepers ook wel eens in het zonnetje gezet mochten worden na een goede prestatie, vandaar dat ze vanaf nu jaarlijks een bokaal uitreiken aan de minst gepasseerde doelman uit de streek. Normaal vernoemen ze een beker pas naar je wanneer je hoogbejaard bent, of niet meer leeft. Maar deze heeft nu al mijn naam. Geweldig toch? Ik ben er trots op.”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen