Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De bijzondere band tussen sv Terwolde en Go Ahead Eagles

KNVB Media
KNVB Media
29 juli 2017, 19:08

Go Ahead speelde zaterdag op het veld van sv Terwolde tegen Westerlo. Het was de honderdste oefenwedstrijd van de Deventer club op het veld van de amateurvereniging. - Foto: Henny Meyerink

Zomerstop? Niet voor sommige amateurclubs. Die fungeren in juli en augustus als sparringpartner - en soms als schietschijf - voor de betaald voetbalclubs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. sv Terwolde is sinds jaar en dag gastheer van Go Ahead Eagles. De Deventer profclub werkte zaterdag zijn honderdste oefenwedstrijd af op het veld van de Gelderse club.

Een bezoek aan de bestuurskamer van de amateurclub is indrukwekkend. Er hangen vaantjes van Valencia, Maccabi Haifa, Sheffield Wednesday. Stuk voor stuk clubs die de afgelopen jaren een bezoek brachten aan sportpark De Woldermarck. Hans Kruitbosch, voormalig voorzitter van sv Terwolde en nog altijd als vrijwilliger aan de club verbonden, praat er vol trots over. Allemaal namen ze het op tegen Go Ahead Eagles, de profclub die sinds jaar en dag de IJssel oversteekt om in de voorbereiding gebruik te maken van het fraaie sportcomplex van de amateurs.

We hebben een prachtaccommodatie. In de lokale en regionale media wordt het ook wel 'Klein Milanello' genoemd

Ook deze zaterdag doet sv Terwolde dienst als gastheer van Go Ahead Eagles, als de Deventernaren het opnemen tegen het Belgische Westerlo. Het is de honderdste oefenwedstrijd die de ploeg van trainer Leon Vlemmings speelt op De Woldermarck. Het duel eindigt in 1-1. "Hoe het komt dat Go Ahead hier zo graag komt? We hebben een prachtaccommodatie", zegt Kruitbosch. "In de lokale en regionale media wordt het ook wel 'Klein Milanello' (het trainingscomplex van AC Milan, red.) genoemd. We hebben een veld om 'u' tegen te zeggen. Dagelijks wordt het gemaaid en gerold. We doen alles om het Go Ahead hier zo goed mogelijk naar de zin te maken."

Dat de profclub zich in Terwolde als een vis in het water voelt mag duidelijk zijn. Go Ahead kwam in 1991 voor het eerst in het dorp terecht en keert er sindsdien iedere zomer terug. Het initiatief voor de eerste ontmoeting kwam van Gradus Leurink van Terwolde-sponsor Intermontage. "Hij heeft Go Ahead destijds gevraagd om een oefenwedstrijd tegen ons te spelen", blikt Kruitbosch terug. "Zelf speelden we toen in de zesde klasse. Later dat jaar zochten FC Twente en Go Ahead naar een locatie om een oefenwedstrijd te spelen, toen zijn ze opnieuw bij ons uitgekomen."

Traditie geboren

Go Ahead Eagles - Sheffield Wednesday op het veld van sv Terwolde. — Foto: Erik Pasman

De ontvangst in Terwolde beviel Go Ahead zo goed, dat trainer Jan Versleijen besloot om een jaar later terug te keren om een trainingskamp in de Gelderse plaats te beleggen. "Dat was met jongens als Paul Bosvelt, Dennis Hulshoff, Marco Heering en Edwin Overmars (de broer van de latere international Marc Overmars, red.)", herinnert Kruitbosch zich. Een traditie was geboren. "Tot op de dag van vandaag keert Go Ahead hier ieder jaar terug. In de aanloop naar het komende seizoen trainen ze van 5 juli tot 2 augustus bij ons. Maar in het verleden zijn ze ook wel eens zeven weken gebleven."

In aanloop naar het nieuwe seizoen werkt Go Ahead Eagles vier oefenduels af op De Woldermarck. Een week geleden nog was Excelsior (0-2 voor de Rotterdammers) op bezoek. Deze zaterdag Westerlo en vrijdag 11 augustus Almere City FC. Maar een vast onderdeel van het trainingskamp is ook een wedstrijd tegen de gastheer zelf. Dit seizoen moesten de amateurs van sv Terwolde met 13-0 buigen voor de Deventernaren.

"Dat is de traditionele dankjewel-wedstrijd", zegt Kruitbosch. "Dat duel wordt gespeeld als waardering voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en al het werk dat de vrijwilligers verzetten voor Go Ahead Eagles. Voor veel vriendschappelijke wedstrijden die Go Ahead hier speelt krijgen we enkel een onkostenvergoeding, maar van de wedstrijd die ze tegen ons eerste elftal spelen mogen we  alle recettes zelf houden, van de kaartverkoop tot de kantineopbrengst."

Doedelzakken en Spaanse sterren

Door de jaren heen heeft Kruitbosch verschillende clubs een bezoek zien brengen aan sv Terwolde. "We hebben het Amerikaans Olympisch elftal hier gehad, maar ook Maccabi Haifa en het Al Jazeera van Henk ten Cate. De Nederlandse UEFA Jeugd met spelers als Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Giovanni van Bronckhorst heeft hier tegen Go Ahead gespeeld. Ook mooi was het bezoek van het Schotse Dunfermline, waar Jimmy Calderwood op dat moment trainer was. Toen waren er ineens allemaal supporters met doedelzakken."

Het is een soort gentlemen's agreement dat Go Ahead hier ieder jaar terugkeert

Maar de meest in het oog springende wedstrijd die Go Ahead Eagles afwerkte op het veld van sv Terwolde was misschien wel de wedstrijd tegen het Valencia waar op dat moment de (latere) Spaanse internationals Fernando Morientes, David Villa en David Silva onder contract stonden. "Dat was bijzonder", blikt Kruitbosch terug. "De vice-voorzitter van de club kwam voor dat duel naar me toe om om een stoel te vragen. Tegelijkertijd overhandigde hij me allemaal leuke relikwieën van de club. Dat zijn leuke herinneringen. Van iedere club die hier komt vragen we ook een vaantje. Daardoor hangt de bestuurskamer er vol mee."

De honderdste oefenwedstrijd van Go Ahead Eagles in Terwolde is voor de plaatselijke voetbalclub een bijzonder moment. Dat de club jaar in, jaar uit terugkeert doet Kruitbosch goed. "Helemaal als je bedenkt dat we helemaal niets contractueel vast hebben liggen. Het is een soort gentlemen's agreement dat Go Ahead hier ieder jaar terugkeert. We zijn trots op die jaarlijkse verbinding, want welke andere amateurclub kan zeggen dat ze al honderd keer gastheer zijn geweest voor een profclub? We hopen dat Go Ahead nog vaak hier mag komen. De club is in elk geval altijd welkom bij ons."

Melchior Schoenmakers duelleert in 2006 met Valencia-aanvaller Fernando Morientes. — Foto: Erik Pasman

99 oefenduels 99 oefenduels Go Ahead speelde zaterdag zijn 100ste oefenduel in Terwolde. Hier een overzicht van de 99 voorgaande duels.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen