Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het klikt goed tussen Sporting'70 en de Engelse vrouwen

KNVB Media
KNVB Media
15 juli 2017, 15:27

De Engelse middenvelder Jill Scott met een jeugdlid van Sporting'70. - Foto: KNVB Media

Zomerstop? Niet voor sommige amateurclubs. Die fungeren in juli en augustus als sparringpartner - en soms als schietschijf - voor de betaald voetbalclubs die zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Of stellen hun complex beschikbaar als trainingslocatie voor de ploegen van het EK Vrouwen. In de Zomertoer gaan we daarom op bezoek bij Sporting'70 in Utrecht, 'host' van de Engelse vrouwen.

De Engelse speelsters arriveren per teambus op het complex van Sporting'70.

Een paar kilometer verderop barst het feest morgen los: de aftrap van UEFA Women's EURO 2017. Daar, in de Utrechtse Galgenwaard spelen Nederland en Noorwegen zondag vanaf 18.00 uur de openingswedstrijd van het EK. Met het koningspaar Willem-Alexander en Maxima op de tribune, net als ruim 24.000 Oranjefans.

Het lijkt een andere wereld, hier op het complex van Sporting'70 in Utrecht-Oost langs afrit van de A27 waar de auto's voorbij razen. De Engelse vrouwen hebben de Domstad uitverkoren als hun basiskamp en werken hun trainingen af op het hoofdveld van Sporting'70, dat sinds 1 juni verboden terrein was voor alle leden en optimaal is geprepareerd. Hun portie royalty hebben zij donderdag al gehad, kort voordat ze naar Nederland vlogen. Op de thee in Kensington Palace, bij kroonprins William.

Open training

Een prachtige ervaring, maar de focus ligt inmiddels vol op het EK. Na het brons op het WK twee jaar geleden geldt Engeland nu als een van de topfavorieten voor de Europese titel. Zaterdagochtend arriveert de selectie per teambus op het complex van Sporting'70, met een uitgebreide staf in hun kielzog. Vandaag is het open training, dat wil zeggen dat publiek van harte welkom is om de oefensessie bij te wonen.

Marjard Krijger en Caecilia Thoen, bestuursleden van Sporting'70.

Dat welkom wordt wél omgeven met serieuze veiligheidsmaatregelen. Belangstellenden worden gefouilleerd en dienen via een omleidingsroute het sportpark te betreden. Maximaal 150 personen worden toegelaten tot de open training en krijgen ter identificatie een roze polsbandje om. De fiets moet blijven staan, er mag alleen worden gelopen. Ingehuurde securitymensen en vrijwilligers van de club houden een oogje in het zeil. Nadat afgelopen week het nieuws naar buiten sijpelde dat terreurorganisatie IS een aanslag zou voorbereiden rondom het EK-duel Engeland-Schotland van komende woensdag, is het onschuldige er vanaf.

"Ja, dan moet je er even staan als organisatie", zegt Marjard Krijger, penningmeester van Sporting'70 en nu vooral vrijwilligerscoördinator. "Vandaag gaat alles prima, maar afgelopen woensdag werden we door de media platgebeld over die kwestie. Dan moet je als kleine amateurvereniging opeens je verhaal klaar hebben. Dat valt niet mee, en eerlijk gezegd hadden we op dat moment wel iets meer steun van de EK-organisatie verwacht. Zo moesten we de extra beveiliging die hier nu rondloopt, samen met de Engelse bond zelf regelen. Dat is iets waar we normaal nooit mee te maken krijgen natuurlijk."

Klik tussen Utrecht en Lionesses

De kantine doet dienst als warming-up ruimte.

Met een vrijwilligerskorps van zo'n dertig personen - voor enkele jeugdleden een vakantiebaantje - probeert Sporting'70 het de Engelse vrouwen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Noorwegen, Portugal en Zwitserland kwamen ook langs, maar zochten verder naar een andere hotel- en trainingsaccommodatie. Engeland was wel tevreden. En het klikt goed tussen de Utrechters en de Lionesses. "Ze zijn hartstikke aardig", aldus Krijger.

Het paviljoen staat deze weken geheel ter beschikking van de selectie en staf van bondscoach Mark Sampson. De kantine doet dienst als warming-up ruimte, er is een aparte perskamer en enkele kleedkamers zijn omgetoverd in een materialenhok en medische ruimte. Ook staan er twee grote vriezers, onder meer voor de ijskoelers. Langs het veld hebben de media volop ruimte om hun werk te doen en elke toeschouwer krijgt vandaag een goodie bag - met vlag, pet, sleutelhanger en pen - van The FA, de Engelse bond. De hebbedingetjes vieren gretig aftrek bij de aanwezige jeugd.

De goodie bags, met onder meer de Engelse vlag, worden meteen uitgepakt door de lokale jeugd.

Buurvrouw

Sporting'70 is de kleine buurman van Derde divisionist Hercules. Of moeten we zeggen buurvrouw? Want de vereniging heeft het meiden- en vrouwenvoetbal stevig in de armen gesloten. Ruim een derde van de 1100 leden is vrouwelijk en dat is geen toeval maar een beleidskeuze. "Meiden- en vrouwenvoetbal kent bij onze club al een lange traditie", vertelt bestuurslid Caecilia Thoen. "Zelf kwam ik 33 jaar geleden als een van de weinige meisjes hier bij de jongens voetballen. Met Marieke Ran die later Jong Oranje haalde."

Dit is een familieclub, het sociale aspect is het allerbelangrijkste

Sporting'70 zet vol in op voetballende meisjes en vrouwen. Ook omdat hun aanwezigheid een positieve uitwerking heeft op de rest van de club. Thoen: "Het zorgt voor een fijne en familiaire sfeer binnen de vereniging en dat is precies wat we hier willen. Dit is een familieclub, het sociale aspect is het allerbelangrijkste. En het werkt, dat merk je aan alles. Donderdag is onze seniorenavond, dan trainen de mannen- en vrouwenselectie tegelijkertijd. Nou, na afloop is het dan echt een feestje in het paviljoen."

Eén op de drie is vrouw

Dat één op de drie leden van Sporting'70 meisje of vrouw is, is een kwestie van beleid, vertelt Thoen. "We maken daar ruimte voor bij bepaalde teams. Zetten we onze interne Champions League op voor 45 kinderen, dan willen we minimaal vijftien meisjes erbij. Iedereen leert hier met elkaar te voetballen, van jongs af aan. We streven naar zo veel mogelijk gemengde teams bij de jongste jeugd, maar leveren wel maatwerk. Stel dat er acht of negen meiden zijn die alleen in een meidenteam willen spelen, dan houden we dat niet tegen. Maar we zullen ze wel altijd motiveren om tot hun twaalfde, dertiende met de jongens te voetballen."

Inmiddels zijn de Engelse vrouwen bezig aan een laatste afwerkoefening. Daarna komen ze naar de lange zijde om de jeugd van Sporting'70 te voorzien van selfies en handtekeningen. "Dit is toch prachtig", zegt bestuurslid Thoen ontroerd. Al weken is de club bezig met het gastheerschap van de Lionesses. "Er zijn ontzettend veel activiteiten georganiseerd door de club. Een EK Voetbalfeest voor meiden tot en met dertien jaar, een dartsavond, een pubquiz en een avond vol Engelse voetbalverhalen en anekdoktes. Ook zijn we met 150 meiden op de fiets naar de oefeninterland Nederland-Frankrijk geweest. Al honderd dagen lang dragen we als club uit dat we trots zijn op het hosten van de Engelse ploeg."

Twee nieuwe leden

En wat levert dat alles op? "In ieder geval al twee nieuwe meisjes hier uit de buurt die lid willen worden nadat ze een item over onze club op het NOS Journaal hadden gezien", vertelt Thoen. "We willen ons profileren als dé meiden- en vrouwenvoetbalclub van Utrecht en omstreken. Mede hierdoor hopen we dat meiden ons ook zien als dé plek waar ze moeten zijn als ze goed willen worden. Want wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om goed te leren voetballen, jongens én meisjes."

De keepers worden warmgeschoten.

Sporting'70 is er trots op gastheer van de Engelse vrouwen te zijn. In ieder geval tot en met 26 juli.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen