Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Trainerstraject op maat voor licht verstandelijk gehandicapten

KNVB Media
KNVB Media
2 juni 2017, 8:00

De groep licht verstandelijk gehandicapten die een certificaat kreeg. - Foto: KNVB Media

“Als ze iets zien, doen ze het zo na”, zo ontdekte Joop Kols. De KNVB’er gaf in april en mei een reguliere E-modulecursus aan mensen met een licht verstandelijke beperking bij voetbalclub HSV Hercules in Den Haag en was blij verrast door het resultaat. “Dit gaat navolging krijgen in de rest van het land.”

Kols, medewerker passend voetbal bij de KNVB en docent van G-voetbaltrainers, had de vraag al vaker gehad in het verleden. Maar tot voor kort was het niet mogelijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking om een certificaat te halen. “Ze konden wel meedoen aan het certificaat voor G-voetbaltrainer, maar omdat het huiswerk een te groot obstakel vormde, zat een certificaat er niet in”, vertelt hij.

Telefoontje uit Den Haag

Ik ben echt onder de indruk geraakt van hun enthousiasme en hoe ze met de kinderen omgaan

Begin dit jaar kreeg Kols een telefoontje van de gemeente Den Haag. Of de KNVB wilde participeren in een traject voor mensen met een licht verstandelijke handicap, dat de gemeente had opgezet met Stichting MEE en voetbalclub HSV Hercules? Na overleg met Marcel Geestman, coördinator passend voetbal binnen de KNVB, werd besloten om de sprong te wagen. En het resultaat mocht er zijn.

Het initiatief in Den Haag moet een vervolg krijgen, zo vinden alle partijen.

“Ik ben echt onder de indruk geraakt van hun enthousiasme en de manier waarop ze met de kinderen omgaan”, reageert Kols. “Dat was echt een eyeopener. Tot voor kort was het huiswerk een te grote drempel, maar we hebben er nu voor gekozen om een traject op maat aan te bieden. Wat ze visueel voorgeschoteld krijgen, doen ze zo na en ze begrijpen ook waarom ze dat doen. Daar hebben we de nadruk op gelegd.”

Pilot in districten

Een certificaat er niet in omdat het huiswerk een obstakel vormde. Dat is nu niet meer het geval

Het initiatief in Den Haag moet een vervolg krijgen, zo vonden alle partijen. “In het najaar volgt een pilot in de verschillende districten”, zo weet Kols. “De doelgroep is enorm, zo’n twee miljoen mensen in heel Nederland. Dit initiatief juich ik van harte toe, maar de begeleiding door coördinatoren speelt wel een centrale rol hierin. Zonder hen lukt het niet. Maar ik ben zeker positief. Het biedt voor deze groep mensen én voor de clubs een prachtige kans om ze meer te betrekken in het verenigingsleven.”

Wil je meer weten over aangepast voetbal of over op maat gemaakte trajecten voor licht verstandelijk gehandicapten, neem dan contact op met Marcel Geestman.

Robin Janssen

Contactpersoon aangepast voetbal


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen