Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jouw Vrijwilliger In Oranje: ‘Geweldige waardering van de clubmensen’

Sonny Sier
KNVB Media
1 april 2017, 13:58
2:08

Van links naar rechts: directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee, Peter van Uden, Jan Boschma en Michiel van den Broek. - Foto: KNVB Media

Netwerken met Michael van Praag, schrijven over Memphis Depay en de grasmat van de Amsterdam Arena perfectioneren. Toch even wat anders dan de gebruikelijke werkzaamheden van Peter van Uden, Michiel van den Broek en Jan Boschma, respectievelijk voorzitter (sv Oss’20), reporter (Moerse Boys) en terreinknecht (vv Lemmer).

Het trio mocht zich opmaken voor hun debuut in Oranje tijdens Nederland - Italië, nadat zij door clubmensen van de amateurvereniging waren genomineerd voor de campagne ‘Jouw Vrijwilliger in Oranje’. Clubs hadden daarmee de mogelijkheid om vrijwilligers te bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet. De drie geluksvogels keken hun ogen uit tijdens de onvergetelijke middag en avond. “Dat wij hier nu staan is mooi, maar de waardering die uit de nominatie blijkt is nog veel meer waard."

Reporter Michiel van den Broek (links) op de perstribune.

Ze zijn niet gewend om in de spotlights te staan. De rol op de achtergrond is Peter, Michiel en Jan op het lijf geschreven. Het eerdere flitsbezoek van de KNVB op de club, om bekend te maken dat zij geselecteerd waren voor Oranje, was dan ook ‘best een beetje schrikken’. “Ik was totaal verrast”, vertelt Michiel. “Ik hoorde dat ik bij de voorselectie zat, maar ik ging er niet van uit dat ik ook echt uitgekozen zou worden. Een mooi gebaar van de mensen op de club.”

Voor terreinknecht Jan kwam de uitverkiezing helemaal als een verrassing. “Ik heb geen Facebook of andere sociale media, dus ik wist niks van een campagne of een voorselectie. De secretaris van de club heeft zijn mond gehouden. Nu ik hier in de ArenA sta, kan ik er wel van genieten hoor.” Dat hij helemaal klaar is voor zijn job blijkt wel aan de excentrieke bruine kaplaarzen die hij draagt. “Die draag ik altijd op de club”, knikt hij bevestigend.

Geel-blauwe stropdas

Ook de geel-blauwe clubstropdas van Peter valt in het oog. “Of het nu bij ons op de club is, of in de ArenA: je vertegenwoordigt altijd de club”, vertelt de Brabander, geflankeerd door zijn zoons Robert en Erwin. Oss’20 is veelal hét gespreksonderwerp op verjaardagen in huize Van Uden. Robert is namelijk jeugdvoorzitter, terwijl Erwin zich op het gebied van communicatie en als jeugdtrainer verdienstelijk maakt.

“Dat ik uitgekozen ben is mooi, maar elke vrijwilliger verdient het om in het zonnetje gezet te worden. Ik gun het mijn zoons net zo. Vandaar dat ik hen heb meegenomen. Het is een initiatief vanuit de club. Dat is de grootste waardering die je als vrijwilliger kunt krijgen.”

Belonen Belonen Alles over het belonen van vrijwilligers.

 

Vrijwilligers in cijfers

In Nederland zijn 400.000 vrijwilligers die zich week in week uit inzetten voor hun club. Ons land telt 3000 voetbalverenigingen, die niet zouden kunnen bestaan zonder deze mensen, die belangeloos hun vrije tijd in hun geliefde clubs steken. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat er elke week gemiddeld 29.000 wedstrijden worden gespeeld. Dan gaat het om de mensen die in de rust de thee naar de spelers brengen, maar ook om bijvoorbeeld de personen die op een groot deel van de – in totaal 5502 – velden de lijnen trekken.

Daarnaast zijn er ruim 17.000 kleedkamers die elke week worden schoongemaakt, en 2.350 kantines waar bijna het hele jaar door bardiensten worden gedraaid. Vrijwilligers die een bestuursfunctie bekleden doen dat gemiddeld 5 jaar lang. De oudste voorzitter in Nederland is 82 jaar, de jongste vrouwelijke voorzitter is 21 jaar. Van de voorzitters is 46 procent in de afgelopen 10 jaar nog actief als voetballer geweest.

De afgelopen 5 jaar zijn door de KNVB bijna 19.000 officiële diploma’s en certificaten afgegeven aan trainer/coaches, en ruim 40.000 officiële diploma’s en certificaten aan scheidsrechters. Ook zij zijn onmisbare vrijwilligers voor al die amateurvoetballers die iedere week hun favoriete hobby beoefenen.

SAS Software SAS Software De KNVB gebruikt SAS Software voor de analyse van voetbaldata.

Zonder schroom

Na het openingsbuffet, een welkomstwoordje van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en een ArenA-tour, is het tijd om de handen écht uit de mouwen te steken. Peter voelt zich als ‘Voorzitter van Oranje’ helemaal thuis. Zonder schroom knoopt hij in de bestuurskamer van de ArenA gesprekjes aan met prominenten als Hans van Breukelen en Michael van Praag.

“Het is natuurlijk een beetje onrustig bij de KNVB op bestuurlijk vlak en met al het gedoe rond de bondscoach. Wat ik graag zou willen weten van meneer Van Praag is hoe hij binnen een organisatie kleine brandjes blust. Want ook dat hoort bij je takenpakket als voorzitter.” Peter grijpt zijn kans als even later de bondsvoorzitter voor zijn neus staat. “Probeer de mindset van je leden te veranderen en bemoei je vooral niet met het voetbalgedeelte”, luidt het advies.

Even later verplaatst het duo zich richting het ‘vrijwilligersvak’, waar vrijwilligers uit de voorselectie mét aanhang zich gesetteld hebben. De aanwezigheid van Van Praag (en natuurlijk Peter) maakt een hoop los. Een tsunami aan vriendelijke begroetingen, selfies en schouderklopjes kwam op de bondsvoorzitter af. “Sta ik toch weer even op de achtergrond, zoals ik dat graag wil”, grapt Peter. “Bijzonder om te zien dat Van Praag zo’n positieve invloed heeft op mensen.”

Prikstok

Ondertussen legt Jan de laatste hand aan de gelikte grasmat in de ArenA. “Het ligt er goed bij, net zoals bij onze club”, knipoogt hij, terwijl hij langs het veld leunt op zijn prikstok. “Ik kan haast niet bevatten hoe mooi dit is. Ik ben één keer eerder in de ArenA geweest bij een wedstrijd van Jong Ajax tegen Jong SC Heerenveen. En nu sta ik hier op het veld. Echt geweldig. Ik moet de laatste ronde doen, dus ik ga weer!”

Vanaf de perstribune volgt Michiel in het bijzijn van een batterij aan internationale media de verrichtingen van het Nederlands elftal. Even daarvoor schudde hij de handen van journalisten die hij ‘alleen kent van tv’. “Van Sjoerd Mossou van het AD ben ik een grote fan. Hij is altijd zichzelf, maar kan ook scherp uit de hoek komen. Dat ik hem ontmoette was heel gaaf. Sowieso kom ik vandaag op plekken waar lang niet iedereen komt.”

Jeuken

Na afloop van de 1-2 nederlaag kijkt Michiel zijn ogen uit in de mixed zone en luistert hij tijdens de persconferentie aandachtig naar de bevinden van interim-bondscoach Fred Grim over de wedstrijd. Zijn handen jeuken om zijn smeuïge opinie op papier te zetten.

“Ik heb genoeg inspiratie opgedaan om er een mooi verhaal van te maken. Of het nu Moerse Boys is of het Nederlands elftal: dat maakt mij niet uit. Je ben positief kritisch, maar je gaat altijd met respect om met de tegenstander en de scheidsrechter. Zeker als je namens een club of organisatie schrijft en je dus min of meer het visitekaartje bent. Dat is het belangrijkste.”

'Het alternatieve wedstrijdverslag' van Nederland - Italië 'Het alternatieve wedstrijdverslag' van Nederland - Italië Nederland – Italië door de ogen van Michiel van den Broek.

Dankbaar

Naar goed Nederlands gebruik hoort bij een Oranjedebuut een aandenken. En dus gingen de drie vrijwilligers naar huis met een gepersonaliseerd wedstrijdshirt van het Nederlands elftal. Haast verontschuldigend voor alle aandacht bedankt het trio Jan Dirk van der Zee en ondergaat het de laatste fotosessie van de familieleden en vrienden.

Want daarna verstoppen zij zich weer in hun rol als figurant. Zoals een vrijwilliger gewend is. “Maar”, besluit Peter, “vrijwilliger zijn is het dankbaarste werk dat je kunt verrichten. De waardering is in geen geldbedrag uit te drukken.”

Vrijwilligers Vrijwilligers Alles over het thema vrijwilligers.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen