Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vier clubleden AZC Zutphen verrast met poster

KNVB Media
KNVB Media
1 maart 2017, 9:03

Floris Smudde werd door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster. - Foto: KNVB Media

AZC Zutphen is een van de bijna 350 voetbalclubs met G-voetbal. De clubs is trots op de spelers én de begeleiding. Vier clubleden werden onlangs verrast met een poster.

Floris Smudde

Floris Smudde voetbalt sinds een paar jaar bij AZC Zutphen. Het begin was niet gemakkelijk. Vanwege zijn meervoudige beperking had trainer Piet van Duijnhoven zijn twijfels of Floris wel mee zou kunnen komen met de groep.

Als hij scoort dan glijdt hij juichend op zijn knieën naar zijn teamgenoten

“Floris is nu een vaste basisspeler”, vertelt Piet met een glimlach op zijn gezicht. “Een spits in hart en nieren. Hij geniet van scoren. En als hij scoort, dan glijdt hij juichend op zijn knieën naar zijn teamgenoten. Dat noemen wij juichen als een echte spits”. Floris is een van de kinderen die AZC Zutphen verwelkomt in hun G-voetbalteams. Speciale teams voor kinderen of volwassenen met een beperking.

Vaak juichen

Floris kan vaak juichen, hij scoort namelijk bijna om de week. Zijn vader en moeder wisselen de wedstrijden een beetje af. Als zijn vader erbij is, scoort Floris altijd. En zijn moeder? Zij heeft Floris nog nooit zien scoren. “Hoe dat kan? Geen idee. Maar zijn moeder is er zaterdag bij, dus we gaan dit weekend in de herkansing. Laten we hopen dat Floris zaterdag weer juichend op zijn knieën zit. Dat zou leuk zijn voor zijn moeder, voor Floris, maar natuurlijk ook voor ons", grapt Piet. 

Koert Yann Huizinga 

Het eerste seizoen van Koert Yann Huizinga is succesvol te noemen. Hij is net begonnen met voetballen bij AZC Zutphen en heeft nu al een poster van zichzelf aan de muur. En daar hangen er nogal wat, want Koert Yann is fan van Ajax, Feyenoord én PSV. Hij houdt gewoon van voetbal én natuurlijk van winnen.

Koert Yann Huizinga in actie voor AZC Zutphen.

“Volgens Koert Yann winnen Ajax, Feyenoord en PSV altijd. Dé reden dat zijn kamer volhangt met posters van de clubs. Dat doet hij namelijk ook graag. En nu hangt hij er zelf tussen. Ja, daar ben ik trots op", vertelt vader Lammert Huizinga.

Ik heb nooit gedacht dat hij zou leren voetballen

“Ik heb nooit gedacht dat hij zou leren voetballen. Door het sporten heeft Koert Yann zelfvertrouwen gekregen. Dat vind ik mooi en het is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In de veld is hij echt voor niemand bang. Misschien komt dat ook wel doordat hij, naast voetbal, ook nog op judo zit”, lacht Lammert. 

Piet van Duijnhoven 

Piet van Duijnhoven is een man van de club. AZC Zutphen kan altijd op hem rekenen. Als trainer van de jeugdteams, als invaller, als barman en sinds twee jaar als trainer van de G-voetbalteams. AZC Zutphen is trots op Piet en de anderen die zich inzetten voor het voetbal voor kinderen of volwassenen met een beperking. 

Als we voor staan haalt Piet onze beste spelers eruit, zodat het een beetje een gelijkwaardige wedstrijd wordt

Ongeveer twee jaar geleden werd aan Piet gevraagd of hij trainer wilde worden van het G-voetbal. Het was direct een match, de kinderen lopen weg met hem. “Dat kan ook niet anders”, vertelt Irit Smudde, een van de ouders van het team. “Na de training krijgen de kinderen allemaal een snoepje. Van sommige ouders mag dat eigenlijk niet. Maar Piet doet het toch, gewoon om de kinderen blij te maken."

Positief

Piet is positief en een teamspeler. Iedereen is welkom en hij wil dat iedereen plezier heeft. Inclusief de tegenstander. “Als we voor staan, haalt Piet onze beste spelers eruit, zodat het een beetje een gelijkwaardige wedstrijd wordt. Dat is toch mooi. Ik denk niet dat veel trainers zo ingesteld zijn, maar Piet wel”, aldus Irit. 

Piet van Duijnhoven, trainer van het G-voetbalteam.

Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking is de weg naar de velden niet zo gemakkelijk te vinden. Er is bijvoorbeeld extra begeleiding nodig bij de club, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. En niet elke voetbalclub biedt de aanpassingen en begeleiding. Trainers zoals Piet zijn dus nodig.

Romy Buitenhuis 

De liefde voor voetbal werd bij Romy Buitenhuis geboren langs de lijn. Jarenlang keek zij elke wedstrijd naar haar broer Mike. Tot twee jaar geleden,  toen besloot zij dat ze zelf wilde voetballen. “Nu staat ze samen met haar broer op het veld bij AZC Zutphen”, vertelt trotse moeder Danielle.

Romy Buitenhuis staat samen met haar broer centraal in de verdediging.

Als er een teamgenoot een blessure oploopt, dan is zij vaak de eerste die erbij is om diegene te troosten

Danielle: “In het hart van de verdediging staan Romy en Mike achter elkaar. Romy is een harde werkster en tactisch goed. Daar moet ze het echt van hebben. Het mooiste vind ik dat ze zo geniet van het spel en tegelijkertijd de ruimte heeft om zichzelf te blijven. Romy is erg begaan met anderen. Dat zien we ook op het veld. Als er bijvoorbeeld een teamgenoot een blessure oploopt, dan is zij vaak de eerste die erbij is om diegene te troosten.” 


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen