Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Bespreekbaar maken is de sleutel’

KNVB Media
KNVB Media
12 augustus 2015, 12:16

Foto: KNVB Media

,,Mijn rol als Vertrouwens Contact Persoon zie ik breder dan eerste opvangpunt of als doorverwijzer. Ik wil fricties bespreekbaar maken en mensen zelf verantwoordelijkheid laten nemen.” Aan het woord is Wilma van de Kerk. Zij is sinds kort Vertrouwens Contact Persoon (VCP’er) van de Utrechtse voetbalvereniging Sporting’70.

De kinderfysiotherapeute kwam zestien jaar geleden in contact met de voetbalvereniging toen haar zonen gingen voetballen bij de Utrechtse club. Sindsdien heeft Van de Kerk veel zien veranderen. De sfeer is meer open en familiair geworden, vindt ze. "Daarnaast kent onze club meer vrouwelijke leden; ongeveer een derde. En de onderlinge betrokkenheid is gegroeid.”

Gevoel

Als coach had Van de Kerk al interesse in de beleving en het gevoel achter het gedrag van mensen. Ze vertelt een anekdote over een jongen van Marokkaanse afkomst. "Hij gedroeg zich op het veld tot aan het agressieve toe en hij ging na elke wedstrijd meteen naar huis. Ik ging toen bij hem en zijn moeder op de thee en hoorde dat hij zich afgewezen voelde, omdat hij twee teams lager was geplaatst. Daar heb ik begrip voor.”

"Ik heb hem op mijn beurt het teambelang geschetst”, vervolgt de 53-jarige Utrechtse. Dat sorteerde effect. ,,Hij was voortaan na afloop van de wedstrijd wel bereid met het team in de kleedkamer te blijven. En douchen deed hij thuis. Zo doe ik recht aan zijn gevoel, maar ook aan het team.”

Preventie

Op de cursus van NOC*NSF leerde ze wat haar rol is als VCP’er is en welke plaats ze kan innemen in de club. "Ik zie mezelf vooral fricties bespreekbaar maken; ik probeer oplossingsgericht te werken.” Preventie is een belangrijke pijler van haar werk. "Ik geef het bestuur (on)gevraagd advies en informatie nu het werkt aan een breder plan voor een veilig sportklimaat. Er is onder andere proactieve aandacht nodig voor groepen zoals lhbt’ers.” 

Als Vertrouwens Contact Persoon maakt ze geen onderdeel uit van het bestuur. Daardoor is ze niet gebonden aan de richtlijnen van de club. "Ik kan vrijuit aangeven wat mijn ervaringen zijn. Dat is essentieel.” Op die manier kan ze bijvoorbeeld homoacceptatie bespreekbaar maken. "Waarom weten we van een aantal meiden dat ze lesbisch zijn, terwijl dat voor de jongens zo anders lijkt te liggen?”, vraagt ze zich hardop af. "Hoe werkt dat? Daar wil ik het over hebben. Kennis en inzicht zijn de basis voor verandering, opdat iedereen zichzelf kan zijn binnen Sporting’70.”

Geen oordeel

Enthousiast vertelt de VCP’er haar verhaal. Ze bruist van de ideeën. Zo wil ze bijvoorbeeld exitgesprekken gaan voeren met leden die afscheid nemen. "Zij voelen zich namelijk veel vrijer om aan te geven waar ze tevreden over zijn of waar ze juist van gebaald hebben. Je hoort dan meer.”

Bemoei je actief met thema’s zoals homo-acceptatie, zo betoogt ze. "Een veilig sportklimaat begint met breed kijken. Verplaats je in het gevoel van ieder ander, zonder oordeel. Dat verbindt en versterkt iedereen.”

Alliantie-gelijkspelen.nl Alliantie-gelijkspelen.nl Klik hier voor de website.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen