KNVB vraagt Vitesse om toelichting

UITGEGEVEN: dinsdag, 1 april 2014 14:18 LAATST GEWIJZIGD: dinsdag, 1 april 2014 14:18

De Telegraaf publiceerde dinsdagochtend een interview met Merab Jordania, waarin hij zich uitspreekt over de invloed van Chelsea FC bij de Arnhemse club.

Naar aanleiding van dit artikel heeft het bestuur betaald voetbal contact opgenomen met de directie van Vitesse. In het belang van de integriteit van de competitie vraagt de KNVB Vitesse een toelichting te geven op hun organisatiestructuur en de wijze waarop governance bij hen is ingericht.
 
De KNVB en Vitesse hebben afgesproken op korte termijn hierover in gesprek te gaan. Na dit gesprek zal het bestuur betaald voetbal bepalen of de KNVB nader onderzoek nodig acht.
 
Aandelenoverdracht
 
Bij het aantreden van Merab Jordania en later bij de aandelenoverdracht door Aleksandr Tsjigirinski vroeg de KNVB informatie op over de nieuwe eigenaren. Als sportbond staat een sportief en ongestoord verloop van de competitie voorop. Het bewaken van de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en continuïteit van de clubs zijn speerpunten in het beleid van de KNVB.
 
Een aandelenoverdracht valt onder de meldingsplicht van een betaaldvoetbalorganisatie. Er is geen formele goedkeuring van de KNVB nodig, maar de KNVB vroeg Vitesse wel informatie te overleggen op grond waarvan kon worden beoordeeld of de nieuwe aandeelhouder zeggenschap heeft in andere betaaldvoetbalorganisaties.
 
De reglementen stellen namelijk dat het - in het kader van de onafhankelijkheid - niet is toegestaan dat een persoon functioneel verbonden is bij verschillende BVO's in Nederland of het buitenland. Ook moest de club een zogeheten positieve verklaring omtrent het gedrag (of een daarmee in het buitenland verkregen vergelijkbare verklaring) bij de KNVB indienen.STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: