Nieuwe technische staf Oranje

UITGEGEVEN: vrijdag, 28 maart 2014 10:55 LAATST GEWIJZIGD: vrijdag, 28 maart 2014 11:25

Guus Hiddink (67), Danny Blind (52) en Ruud van Nistelrooy (37) vormen de nieuwe technische staf van het Nederlands elftal. Zij gaan na het WK 2014 in Brazilië aan de slag. De KNVB is met Hiddink een contract overeengekomen dat hem vanaf 1 augustus 2014 tot en met het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk als bondscoach aan Oranje verbindt. Blind en Van Nistelrooy worden voor dezelfde periode aangesteld als assistent-bondscoach.

Na het EK 2016 volgt Blind Hiddink op als bondscoach. Hij verlengde zijn contract met de KNVB tot en met het WK 2018 in Rusland. De benoeming van de keeperstrainer volgt in een later stadium.

Hiddink: ,,Ik vind het een eer om als bondscoach terug te keren bij het Nederlands elftal. Met Danny Blind en Ruud van Nistelrooy hebben we bovendien een stevig team met veel voetbalkennis en ervaring. Daarbij is het voor mij persoonlijk een prachtig gegeven dat ik mijn eigen opvolging kan klaarstomen. Op deze manier kan de voetbalvisie voor het Nederlands elftal op de lange termijn gewaarborgd worden. Iets waar het team en de KNVB absoluut veel baat bij kunnen hebben."

,,Met Hiddink halen we een trainer van Nederlandse bodem in huis met een schat aan internationale ervaring en successen”, zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. ,,Zowel bij de clubs als bij de bonden waar hij werkte, heeft hij zijn bekwaamheid als trainer bewezen. Daarnaast zijn we erg tevreden over de verdere invulling van de technische staf. De afgelopen periode bewees Blind bij de KNVB zijn meerwaarde. De komende twee jaar krijgt hij de kans onder leiding van Hiddink verder te groeien. Doordat hij na het EK 2016 het stokje van Hiddink overneemt, behouden we op de lange termijn waardevolle kennis en expertise en wordt de ingezette lijn gewaarborgd. Met Van Nistelrooy voegen we wederom een voormalig internationaal topvoetballer toe aan de staf. Ruud past in het rijtje van generatiegenoten Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert. Het moge voor zich spreken dat wij veel vertrouwen hebben in deze technische staf.”

Carrière Guus Hiddink

Guus Hiddink (Varsseveld, 8 november 1946) speelde in zijn jeugdjaren bij SC Varsseveld, waar hij op vijftienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal maakte. In 1967 werd Hiddink aan de spelersselectie van De Graafschap toegevoegd. In 1970 verdiende hij een transfer naar PSV. Na anderhalf jaar keerde hij terug bij De Graafschap. De linksbenige middenvelder speelde vervolgens vier jaar voor N.E.C. In die periode maakte hij tweemaal een uitstap naar de Verenigde Staten. Bij De Graafschap sloot Hiddink in 1983 zijn spelerloopbaan af.

Hiddink was de laatste twee jaar van zijn actieve carrière ook actief als assistent-trainer bij De Graafschap. In 1984 werd hij assistent-trainer bij PSV, waar hij in 1987 hoofdtrainer werd. Onder leiding van Hiddink won PSV in drie jaar tijd driemaal de landstitel (1987,1988,1989), driemaal de nationale beker (1988,1989, 1990) en in 1988 de Europacup 1. Na PSV ging hij aan de slag bij Fenerbahçe SK en Valencia CF. In 1995 volgde Hiddink Dick Advocaat op als bondscoach van het Nederlands elftal. Oranje kwalificeerde zich voor het EK 1996 in Engeland, waar het de kwartfinale bereikte. Ook kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor het WK 1998 in Frankrijk. In de halve finale werd er na strafschoppen verloren van Brazilië en eindigde Oranje vervolgens op de vierde plaats. Na het WK 1998 was Hiddink wederom werkzaam in Spanje, waar hij met Real Madrid de Wereldbeker voor clubteams won. Na zijn vertrek bij Real Madrid in 1999 was Hiddink nog drie maanden interim-coach bij Real Betis Sevilla.

In 2001 werd Hiddink aangesteld als bondscoach van Zuid-Korea, dat in 2002 samen met Japan het WK organiseerde. Tijdens het WK eindigde Zuid-Korea op de vierde plaats. Na het WK kwam Hiddink wederom in dienst bij PSV en werd hij in vier seizoenen driemaal landskampioen (2003, 2005, 2006) en won hij eenmaal de KNVB beker. Vanaf 2005 combineerde Hiddink zijn functie bij PSV met het bondscoachschap bij Australië. Het land plaatste zich voor het WK 2006 in Duitsland en haalde de 1/8 finales. In 2006 werd hij vervolgens bondscoach bij Rusland. Op het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland reikte Rusland tot de halve finales, na onder meer een overwinning van 3-1 in de verlenging tijdens de kwartfinale tegen Nederland. In 2009 combineerde Hiddink deze baan voor een half jaar met de functie van interim-trainer bij Chelsea. In deze periode won Chelsea de FA Cup en bereikte de Londense club de halve finale van de Champions League. In 2010 werd de trainer bondscoach van Turkije, waarmee hij geen kwalificatie voor het EK 2012 wist af te dwingen. Vervolgens was Hiddink nog werkzaam bij de Russische club FC Anzji Machatsjkala.

Carrière Danny Blind

Danny Blind (Oost-Souburg, 1 augustus 1961) maakte in augustus 1979 zijn debuut in het betaald voetbal bij Sparta. De geboren Zeeuw bleef zeven seizoenen verbonden aan de Rotterdamse club waarin hij 165 wedstrijden speelde. In zijn laatste seizoen als Spartaan riep bondscoach Rinus Michels hem op voor het Nederlands elftal. Blind debuteerde met een basisplaats in het doelpuntloze oefenduel met Schotland (Eindhoven, 29 april 1986). Een paar maanden later maakte de verdediger de overstap naar Ajax, waar hij tot het einde van zijn loopbaan in 1999 actief was. Hij speelde in twintig jaar betaald voetbal 537 eredivisieduels, waarin hij 45 keer het doel vond. Hij kwam uit in 89 Europa Cup-duels, vier Europese Supercupwedstrijden en het duel om de Wereldbeker. Met Ajax legde hij beslag op elke prijs die er voor een club te winnen is: de landstitel (5 x), de KNVB-beker (4 x), de Supercup (3 x), de Champions League Cup, de Europa Cup II, de UEFA Cup en de Wereldbeker voor clubteams. Blind kwam 42 keer uit voor het Nederlands elftal. Twintig keer droeg hij de aanvoerdersband. Na het EK 1996 in Engeland nam hij afscheid als international.
 
Na zijn actieve loopbaan als speler bleef Blind in dienst van Ajax. Hij vervulde daar tot mei 2006 achtereenvolgens de functie van directeur spelersbeleid, jeugdtrainer, hoofd opleidingen en hoofdtrainer. Als coach won hij de Johan Cruijff Schaal (2005) en de KNVB-beker (2006). In 2007 keerde Blind voor één seizoen terug bij Sparta Rotterdam als technisch directeur. Diezelfde functie bekleedde hij een jaar later ook bij Ajax. Tussen juli 2009 en juli 2011 was hij assistent-coach bij Ajax van hoofdcoach Martin Jol en later diens opvolger Frank de Boer. Daarna ging hij als technisch manager bij de Amsterdamse club aan de slag. Op 1 augustus 2012 trad Blind in dienst bij de KNVB als assistent-trainer van het Nederlands elftal. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal plaatste Oranje zich zonder nederlaag voor het WK 2014 in Brazilië.

Carrière Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy (Oss, 1 juli 1976) begon zijn voetbalcarrière bij amateurvereniging Nooit Gedacht en speelde later bij RKSV Margriet. Vanuit RKSV Margriet maakte Van Nistelrooy de overstap naar FC Den Bosch, waar hij in 1993 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Na vier seizoenen voor FC Den Bosch gespeeld te hebben, maakte hij de overstap naar sc Heerenveen. Een seizoen later maakte de spits de overgang naar PSV. In zijn eerste twee seizoenen bij de Eindhovenaren werd Van Nistelrooy topscorer van de Eredivisie. Op 18 november 1998 maakte Van Nistelrooy in de wedstrijd tegen Duitsland (1-1 gelijkspel) zijn debuut voor het Nederlands elftal. Bij PSV werd Van Nistelrooy tweemaal landskampioen ( 2000, 2001) en won hij tweemaal de Johan Cruijff Schaal (1998, 2000). In 67 officiële duels maakte hij 62 doelpunten.

In 2001 volgde er een transfer naar het Engelse Manchester United. Met de club uit Manchester won Van Nistelrooy het landskampioenschap (2003), the FA Cup (2004) en de League Cup (2006). In totaal maakte ‘Van the Man’ in het shirt van Manchester United 95 doelpunten in 150 officiële duels en werd hij in het seizoen 2002/’03 topscorer van de Premier League. Na vijf seizoenen maakte hij een transfer naar het Spaanse Real Madrid. In zijn eerste seizoen won Real Madrid de landstitel en werd ‘Van Gol’ topscorer van de Primera Division. In de vier seizoenen bij Real Madrid werd de spits tweemaal landskampioen (2007, 2008) en won hij eenmaal de Spaanse Supercup (2009). Na zijn periode bij Real Madrid vertrok Van Nistelrooy naar het Duitse HSV Hamburg, van waar hij na één seizoen de overstap maakte naar Malaga. In 2012 sloot hij bij deze club zijn actieve loopbaan af. Hij speelde in totaal negentien jaar betaald voetbal waarin hij in 449 officiële wedstrijden 229 doelpunten maakte. Van Nistelrooy kwam 70 maal uit voor het Nederlands elftal, waarin hij 35 doelpunten scoorde. In 2013 startte hij met de trainerscursus voor zijn UEFA A diploma. Momenteel loopt hij hiervoor stage bij PSV B1.
 STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: