Aftrap WorldCoaches cursus in Krakow (Polen)

UITGEGEVEN: woensdag, 29 februari 2012 08:05 LAATST GEWIJZIGD: woensdag, 29 februari 2012 08:15

In Krakow, de thuishaven van Oranje tijdens EURO 2012, zijn deze week de eerste twee WorldCoaches-cursussen gestart. In totaal worden er, voorafgaand aan het EK, vier cursussen gegeven en lokaal 50 WorldCoaches opgeleid. De cursussen worden gegeven in het schitterende Com Com Zone Center. Pikant detail: dit sportcentrum ligt op steenworp afstand van de trainingslocatie van de Engelsen tijdens EURO 2012. 

Waardering

De KNVB wil, als blijk van waardering dat het Nederlands Elftal in Krakow verblijft, graag iets terug doen voor de lokale gemeenschap. In samenwerking met de gemeente Krakow is er daarom voor gekozen om 50 WorldCoaches op te leiden. De cursusgroep bestaat met name uit community coaches vanuit het zogenaamde Orlik programma. Dit landelijke programma legt door heel Polen “Orlik velden” aan. Een “Orlik veld”  bestaat uit een kunstgras voetbalveldje, een multifunctioneel veld (basketbal, volleybal, handbal, tennis), kleedkamers en douches. De cursus staat onder leiding van de ervaren KNVB-docent Piet de Jong.

Rolmodellen

De KNVB leidt sinds 1997 wereldwijd WorldCoaches op, de focus licht hierbij met name op ontwikkelingslanden. WorldCoaches zetten de voetbalsport in als instrument om kinderen te bereiken en een kans te bieden. Het programma leidt coaches op als voetbalcoach én als 'levenscoaches', waarbij de coach een rolmodel is binnen en buiten het veld. Kinderen worden door hun coach aangespoord om hun best te doen, op het veld, maar juist ook daarbuiten. Van hun coach krijgen ze voorlichting over lokale problemen zoals HIV/aids, criminaliteit en gezondheid. De KNVB is op dit moment actief in 11 landen (van Brazilië tot Indonesië en van India tot Kenia).

In het voetspoor van Oranje

Het voetbal betrekt miljoenen Nederlanders actief bij de maatschappij. Voor veel mensen is dat vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen. "In het voetspoor van Oranje wordt het WorldCoaches programma rondom grote internationale toernooien ingezet om niemand langs de zijlijn te laten staan. Deze week hebben we dit in Polen kunnen zien. Vlak voor de start van het EK wordt het programma afgerond met twee vervolgcursussen, aldus Michael van der Star, medecoördinator van het WorldCoaches-programma.STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: