Nederland ongeslagen op Homeless World Cup

UITGEGEVEN: woensdag, 24 augustus 2011 10:02 LAATST GEWIJZIGD: woensdag, 24 augustus 2011 10:02

Nederland laat zich van zijn beste kant zien tijdens het WK voetbal voor dak- en thuislozen in Parijs. In de eerste ronde van het toernooi versloegen de voetballers uit Amsterdam Zuidoost al hun tegenstanders. Dit betekent dat ze nog volop kans maken op de wereldtitel. De vrouwen hebben in hun ronde winst geboekt op gastland Frankrijk. Zij spelen woensdag en donderdag nog drie wedstrijden; Schotland, Mexico en Haïti zijn dan de tegenstanders.

De stemming zat er vanaf dag één goed in onder de Eiffeltoren. De mannen waren al na enkele wedstrijden publieksfavoriet, mede door hun fenomenale techniek en vele doelpunten. Ze versloegen achtereenvolgens Zwitserland (9-2), Ghana (9-1), Slovenië (9-1), Filipijnen (5-2) en de Verenigde Staten (6-3). Zelfs de commentator moedigde de aanvoerder van Oranje aan via de stadionspeakers na een spectaculair duel: “Le numero quatre, captain de Pays-Bas: c'est tres magnifique!”

Leven op een vuilnisbelt

Voor de spelers van Oranje is het wereldkampioenschap niet alleen een unieke ervaring, maar ook een leerschool. Germain Beudeker (33) had niet verwacht dat het contact met de andere teams hem zo veel zou bijbrengen: ,,In de spelers-accommodatie sprak ik met spelers van team Kenia. Als je hun verhalen hoort over leven op een vuilnisbelt, dan schrik je wel. Zij leven in echte armoede, daarbij vergeleken hebben wij het makkelijk. En ze klagen nooit, ze lachen elke dag naar ons en ze zijn allemaal vrolijk en positief. Dat zet je wel aan het denken.”

Mustafa Altindag vindt het 'een hele eer' om Nederland te vertegenwoordigen in Parijs. ,,Ik woon vanaf mijn vierde jaar in Nederland en was heel trots om voor Oranje uit te komen. Het drong pas echt tot me door toen we de eerste dag op het veld stonden en het volkslied werd gespeeld. Het was net als bij het echte WK. Ik had kippenvel.”

Voetbal heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Mustafa's leven. ,,Als ik thuis ruzie had, ging ik naar buiten om te voetballen. Zo kon ik mijn agressie kwijt en had ik afleiding. Via een vriendin hoorde ik van de Dutch Street Cup en ik heb me meteen aangemeld.”

Mustafa's deelname aan het NK en nu het WK heeft hem het vertrouwen gegeven om de draad van zijn leven weer op te pakken. In september begint hij aan een mbo-opleiding Sport en Bewegen. Hij hoopt ooit een straatvoetbalcompetitie op te zetten in zijn thuisland Turkije. ,,In Turkije zijn heel veel getalenteerde jongeren, net als in Nederland. Ik weet hoe veel sport kan doen voor jongeren die in de problemen zitten. Ik hoop dat ik op die manier ook iets kan teruggeven aan de maatschappij.”STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: