Goede start voor Nederland in Parijs

UITGEGEVEN: maandag, 22 augustus 2011 09:38 LAATST GEWIJZIGD: maandag, 22 augustus 2011 09:38

De Nederlandse dak- en thuislozenteams lieten met recht zien waarom ze hun land vertegenwoordigen tijdens het WK voetbal in Parijs. In de openingswedstrijd onder de Eiffeltoren versloegen de mannen Zwitserland met 9-2. Het vrouwenteam was net niet sterk genoeg voor Cambodja (4-3), maar speelde eveneens een goede wedstrijd.

Onder de felle Franse zon hadden de Zwitsers geen schijn van kans tegen een oersterk Oranje. Al tijdens de eerste helft scoorden 'onze jongens' zes maal, waardoor ze vol vertrouwen de tweede helft in gingen. Aangemoedigd door het vrouwenteam en vele passerende toeristen sleepten ze hun eerste overwinning in de wacht.

Trainer Haile Afeworki heeft het volste vertrouwen in zijn team, maar geeft aan dat het sportcliché 'meedoen is belangrijker dan winnen' tijdens de Homeless World Cup van toepassing is. ,,De spelers leren hier heel veel. Hard werken is belangrijk, maar ook samenwerken en communiceren. We zijn hier als een team gekomen, en we moeten de ervaring ook als een team beleven. Natuurlijk zijn we fanatiek, maar we willen op de goede manier de strijd aangaan.”

'Echte Verenigde Naties'

Tijdens de openingsparade maakten teams uit 64 landen hun entree in de arena in Champs de Mars. Het toernooi -dat support krijgt van organisaties als UEFA en Nike- wordt door velen geprezen om de 'fair play' mentaliteit van de spelers. Homeless World Cup-directeur Mel Young noemt het 'de echte Verenigde Naties'. Afeworki sluit zich daarbij aan: ,,De hele wereld is hier. Als je om je heen kijkt en je ziet al die landen, dan maakt dat je trots. Het dringt echt tot je door: we zijn hier om Nederland te vertegenwoordigen.”

Het Nederlandse vrouwenteam- dit jaar afkomstig uit Amsterdam- spelen maandag en dinsdag tegen gastland Frankrijk, Kenia, Schotland, Mexico, Paraguay en Haïti. De mannen – eveneens uit Amsterdam, krijgen in Poule H de komende dagen teams uit Slovenie, Fillipijnen, Verenigde Staten en Ghana tegenover zich. Woensdag wordt bekend of de Nederlandse teams zich voor de bekerronde kwalificeren.

Het toernooi wordt dit jaar voor de negende maal gehouden en heeft als doel dak- en thuisloze spelers door middel vans sport weer mee te laten doen in de samenleving. Door de jaren heen hebben al duizenden spelers hun leven verbeterd door deelname aan het toernooi. Veel voormalig spelers hebben werk of studiemogelijkheden gevonden na afloop van het toernooi, evenals huisvesting. Een aantal is zelfs opgeleid als voetbaltrainer of coach.

Het damesteam wordt dit jaar gevormd door Lindy Uyent, Omyra Rillen, Nancy Blank, Esperanza Bleijenburg, Chantal Scholsberg, Burcu Demiyurek, Jughina Benjamin en Elif Aksu. Angerney Monkou coacht het achttal. De heren van Oranje zijn Jurgen Mac-Nack, Yaw Foukuo, Richard Mensah, Lemi van Gom, Germain Beudeker, Faisal Ouedraogo en Murat Belmamoun. De coach is Jeffrey Tholel en het team wordt getraind door Haile Afeworki.STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: