Publicatie nieuwe competitie-indelingen

UITGEGEVEN: donderdag, 16 juni 2011 07:46 LAATST GEWIJZIGD: vrijdag, 17 juni 2011 08:59

Na een geweldig seizoen kunnen alle voetballers genieten van hun welverdiende rust. Toch blikken we ook al vooruit naar volgend seizoen. Want, maandag 20 juni om 17.00 uur wordt op de websites van de KNVB de competitie-indeling veld- en zaalvoetbal voor het seizoen 2011/2012 bekendgemaakt. Het betreft de indelingen voor standaardelftallen mannen en vrouwen en de landelijke jeugdcompetities. Een moment waar veel verenigingen met smart op zitten te wachten.

Beleidsmedewerker wedstrijdzaken Hans Boll legt uit hoe de indeling tot stand komt. ,,Eerst wordt gekeken hoe de teams het afgelopen seizoen gepresteerd hebben. Hierbij moet rekening worden gehouden met kampioenen, degradanten, periodekampioenen die nog meedoen voor een extra promotieplaats en teams die nacompetitie moeten spelen om degradatie te voorkomen. Vervolgens moeten we ervoor zorgen dat na promotie/degradatie alle poules weer gevuld zijn."

Haken en ogen

Aan het vullen van de poules zitten veel haken en ogen. ,,Elk team moest zich uiterlijk 1 juni opnieuw inschrijven. Hierbij konden teams hun wensen kenbaar maken. Bijvoorbeeld in welke poule ze ingedeeld willen worden of in welke regio ze willen spelen. Daarnaast zijn er teams die opgehouden zijn te bestaan, zoals de amateurs van Almere City en RBC. Met al deze gegevens moet rekening gehouden worden." 

Vooral aan de indeling van de hoofdklasse heeft de KNVB een zware kluif. ,,Clubs uit diverse districten zijn hierin terug te vinden. Grote vraag is steeds weer: hoe deel je hen zo optimaal mogelijk in? Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met hun wensen, het belang van andere clubs en de reisafstanden. We willen elke vereniging zo goed mogelijk tegemoet komen, maar dat is vaak een lastige puzzel. Als district Noord bijvoorbeeld een poule heeft van dertien teams en district Oost een poule van vijftien teams, dan moet één ploeg uit Oost uitgeleend worden aan Noord. Wil geen enkele club in een ander district spelen, dan moet de KNVB zelf die beslissing nemen. Dan kan nog wel eens leiden tot een discussie."

Opzet vrouwencompetitie

Bij de vrouwen is er vanaf komend seizoen sprake van een vernieuwde competitie-opzet. Boll: ,,Keken we vroeger puur naar het district, vanaf komend seizoen worden alle poules geografisch opgezet. Als blijkt dat vanuit geografisch oogpunt een team beter in een ander district kan spelen, lenen we die ploeg uit. Uiteraard als het team dat zelf ook wil."

Boll vindt het prettig dat de publicatie van de indelingen op een vast tijdstip plaatsvindt. ,,Vroeger verstuurden we de indelingen per post en kwam het nogal eens voor dat de krant de indelingen eerder had gepubliceerd dan wij. Daarom kiezen we nu voor publicatie op onze eigen websites; KNVB.nl en Voetbal.nl. De concepten worden donderdag 16 juni gemaakt. Vervolgens hebben we nog een paar dagen om de laatste zaken te finetunen. Maandag om 17.00 uur zal de definitieve indeling volgen op onze websites."STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: