Onder 17 op WK tegen Mexico, Noord-Korea en Congo

UITGEGEVEN: dinsdag, 17 mei 2011 22:40 LAATST GEWIJZIGD: dinsdag, 17 mei 2011 22:40

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar treft in groep A van het wereldkampioenschap gastland Mexico, Noord-Korea en Congo. Dat is het resultaat van de loting die dinsdag in Mexico-Stad plaatshad. De FIFA U-17 World Cup 2011 wordt gespeeld van 18 juni tot en met 10 juli.

De kersverse Europees kampioen opent het WK op zaterdag 18 juni in Morelia met een wedstrijd tegen Congo. De aftrap in Estadio Morelos is om 15.00 uur (plaatselijke tijd; in Mexico is het zeven uur vroeger). Op dinsdag 21 juni is in hetzelfde stadion Noord-Korea de tegenstander (aftrap 15.00 uur). Voor het laatste groepsduel met het gastland reist Onder 17 naar Monterrey. Het eerste fluitsignaal op vrijdag 24 juni in Estadio Universitario klinkt om 18.00 uur.

KNVB-coach Albert Stuivenberg over de groepsindeling: ,,Tijdens een eindtoernooi uitkomen tegen het gastland is altijd een pittige opgave. Mexico, de wereldkampioen van 2005, zal goed voor de dag komen op eigen bodem. Over Noord-Korea en Congo gaan wij de komende periode zoveel mogelijk informatie inwinnen, maar dat deze landen zich hebben geplaatst voor het WK zegt natuurlijk genoeg over hun sterkte.”

Stuivenberg heeft dertig spelers opgenomen in de voorlopige selectie voor het WK onder 17. Op maandag 6 juni maakt de KNVB-coach de 21-koppige definitieve spelersgroep bekend.

De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:
Jordi Bitter, Danzell Gravenberch, Mickey van der Hart, Peter Leeuwenburgh, Darren Rosheuvel (allen Ajax), Kyle Ebecilio (Arsenal), Joris van Overeem, Thom Haye (beiden AZ), Anass Achahbar, Nathan Ake, Jean-Paul Boëtius, Boy de Jong, Terence Kongolo, Karim Rekik, Joey Sleegers, Jordi Toorenburg, Tonny Trindade de Vilhena (allen Feyenoord), Michael Chacon (RJO Heerenveen/Emmen), Gyliano van Velzen (Manchester United), Thomas van Miert (NAC Breda), Daan Disveld (N.E.C./FC Oss), Memphis Depay, Menno Koch, Eric Verstappen (allen PSV), Jetro Willems, Adnan Bajić (beiden Sparta Rotterdam), Yassine Ayoub, Wouter Soomer (FC Utrecht), Nick de Bondt (Vitesse/AGOVV) en Rewien Ramlal (RJO Willem II/RKC).

Aan het WK onder 17 nemen 24 landen deel, verdeeld over zes groepen. De nummers een en twee plaatsen zich met de vier beste nummers drie voor de achtste finales. Nederland heeft zich als Europees kampioen geplaatst voor het WK, evenals de nummers twee tot en met zes van het afgelopen EK: Duitsland, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk en Engeland.

Namens de Aziatische voetbalzone zijn Australië, Japan, Noord-Korea en Oezbekistan aanwezig op het WK en Nieuw-Zeeland is de enige deelnemer uit Oceanië. Burkina Faso, Congo, Ivoorkust en Rwanda vertegenwoordigen het Afrikaanse continent. Canada, Jamaica, Panama en de Verenigde Staten vormen samen met gastland Mexico de afvaardiging uit Noord- en Midden-Amerika. De WK-deelnemers uit Zuid-Amerika zijn Argentinië, Brazilië, Ecuador en Uruguay.

Wereldvoetbalbond FIFA organiseert voor de veertiende keer het WK voor spelers onder 17 jaar. Sinds de eerste editie in 1985 nam Nederland tweemaal deel aan het mondiale eindtoernooi. In 2005 behaalde Oranje onder 17 een bronzen medaille tijdens het WK in Peru. Vier jaar later was Nigeria gastland van het WK onder 17, waar voor Nederland de groepsfase het eindstation was.STUUR DE LINK VAN DIT ARTIKEL NAAR: