Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: De wereld op z’n kop

“Als er sprake is van een ernstige overtreding, met grote gevolgen, dan komt nu het strafrecht ook om de hoek kijken”, waarschuwt de officier van justitie. Ik kijk naar een uitzending van Nieuwsuur. Het is 31 augustus en ik val van de ene verbazing in de andere. Een amateurspeler krijgt vanwege een onbesuisde tackle honderd uur taakstraf en een geldboete van ruim achtduizend euro.

Het argument dat de speler voor de bal ging, werd terzijde geschoven

De rechter oordeelde dat de speler bewust het risico nam om zijn tegenstander ten val te brengen en de pijn en het letsel incalculeerde. Na een dubbele beenbreuk en een scheur in zijn enkel durfde het slachtoffer niet meer te voetballen. Hij verwijt de andere speler nog steeds dat hij na het ongeluk niets meer van zich heeft laten horen. In de uitzending doen de twee voetballers anoniem hun verhaal. Het argument dat de speler voor de bal ging, werd terzijde geschoven. 

Tuchtrechtspraak

Ondertussen vraag ik mij steeds meer af waarom de KNVB Tuchtrechtspraak geen echte rol heeft gespeeld in deze zaak. Hebben ze de tuchtrechters van de KNVB omzeild? Worden ze niet capabel genoeg geacht door de betrokkenen? Is het tuchtorgaan gewoonweg niet bekend? Of dacht men stiekem de zaak op deze manier van meer impact te voorzien?

Als we de woorden van de officier van justitie in Nieuwsuur mogen geloven, dan denkt hij dat het recht van een voetballer - die zich slachtoffer voelt van een overtreding met ernstige gevolgen – weleens het best gediend zou kunnen zijn met een aangifte bij de politie en een vervolging via het openbaar ministerie. De wereld op z’n kop.

Binnen de KNVB Tuchtrechtspraak wordt namelijk gewerkt met vrijwilligers die hoofdzakelijk een juridische achtergrond hebben. Deze officieren van justitie, rechters en advocaten met een groot voetbalhart, vervullen als aanklager, de tuchtcommissie en de commissie van beroep een onafhankelijke rol ten opzichte van de KNVB.

Lik-op-stukbeleid

Binnen de tuchtrechtspraak wordt gewerkt met vrijwilligers die hoofdzakelijk een juridische achtergrond hebben

Ernstige misdragingen behandelen zij bovendien onder het zogeheten lik-op-stukbeleid, waardoor er extra snel kan worden opgespoord, vervolgd en bestraft. Mocht een speler - of andere betrokkenen - het na een zorgvuldige procedure niet eens zijn met de uitspraak, staat het hen vrij om het hogerop te zoeken bij de ‘commissie van beroep’. Zou men dan nog steeds vinden dat er onrecht is aangedaan, kan het aanhangig worden gemaakt bij de burgerrechter. Niet andersom.

Daarom zie ik de uitspraak van het gerechtshof als een zaak van alleen maar verliezers. Wordt het geen tijd om fouten toe te geven en ervan te leren? Spelers kunnen deze nachtmerrie dan snel achter zich laten en het voetbal blijft waar het hoort. Bij het voetbal. 

P.s. De KNVB Tuchtrechtspraak is vanaf dit nieuwe seizoen onder meer uitgebreid met de aanstelling van de aanklager amateurvoetbal. Bekijk hieronder hoe het werkt. 

Aanklager in het amateurvoetbal Aanklager in het amateurvoetbal De KNVB Tuchtrechtspraak is vernieuwd. Lees hier over de veranderingen en bekijk het filmpje.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws