Column Gijs de Jong: Integriteit begint bij jezelf

Als je naar voetbalwedstrijden kijkt, springt al gauw het woord RESPECT je ergens in de ogen: het staat op boarding langs de velden, op mouwen, op spandoeken, op vlaggen. Het irriteert cynici wel eens dat juist in het voetbal zo veel aandacht gevraagd wordt voor respect en integriteit.

Ik snap dat cynisme. Kijk naar de wedstrijd FC Barcelona - Juventus van deze week. De schwalbes en de gespeelde opwinding daarbij waren een vorm van gebrek aan respect, sportiviteit en integriteit. Grote namen probeerden de boel te belazeren. Hoe mooi is het dan niet dat juist Björn Kuipers en zijn team die wedstrijd de wedstrijd lieten en niet trapten in het geduikel.

In het voetbal staan de kernwaarden sportiviteit, respect en integriteit nogal eens onder druk

Die houding van Kuipers & Co. komt ergens vandaan. Een houding geworteld hier in Zeist, waar zuiver voetbal permanent hoog in het vaandel staat. Deze week zijn de Integrity Officers van alle Europese voetbalbonden twee dagen bijeengekomen op onze Campus voor een workshop over dit onderwerp. Dat dit juist bij ons gebeurt, maakt me trots. Maar ik vind de keuze voor Zeist ook nog eens zeer terecht.

Kernwaarden onder druk

Toch snap ik dus de cynici. Want in het voetbal, zeker daar waar het grote geld op een of andere manier een rol speelt, komen de kernwaarden sportiviteit, respect en integriteit nogal eens onder druk te staan. Over de hele wereld. Het is dan makkelijk het af te doen als een probleem dat onder de paraplu’s van UEFA en FIFA opgelost moet worden. Als we ons daartoe beperken, zijn we verkeerd bezig. Volgens mij begint de oplossing voor welk probleem dan ook altijd dicht bij huis. Het bewaken van integriteit begint bij jezelf.

Björn Kuipers liet zich niet van de wijs brengen door het geduikel bij Barcelona - Juventus.

Ik las een jaar of acht geleden het boek The Fix van de Canadese onderzoeker Declan Hill. Ik niet alleen, want het was een wereldwijde bestseller over het manipuleren van wedstrijden. Hier werd de aanval op de integriteit van onze sport fascinerend blootgelegd. In één ruk las ik het uit. We gingen er hier, samen met de overheid, gelijk mee aan de slag. Noem het een Deltaplan om dit kwaad uit te bannen en, als het er niet was, toch in ieder geval tegen te gaan.

We wisten niet precies wat we moesten doen, maar we vonden het belangrijk en zijn aan de bak gegaan. Reglementen werden aangepast, er is beleid op ontwikkeld en we hebben geïnvesteerd in educatie en voorlichting. Tot op de dag van vandaag staat de KNVB internationaal te boek als een voortrekker in dit onderwerp. Vandaar dat al die Integrity Officers uit heel Europa bij ons over de vloer zijn. Ik beschouw het als een teken van het Europese voetbal dat we hier een rol van betekenis spelen.

Onomstreden dominante rol

We gaan dagelijks verder met het praktisch vormgeven van de door amateurs en profs breed gedragen eis om onderling respect, sportiviteit en integriteit waar te maken, op het veld en aan de bestuurstafels. Hier stoppen we niet bij boarding, mouwbadges en aanvoerdersarmbanden. Dat doen we op vele manieren, die u vast van ons kent. We stimuleren het begrip tussen spelers, coaches en scheidsrechters door contact voorafgaand aan wedstrijden en jaarlijkse sessies waarbij beelden worden besproken.

We gaan dagelijks verder met het praktisch vormgeven van de door amateurs en profs breed gedragen eis om onderling respect, sportiviteit en integriteit waar te maken

We zetten onze omgangsvormen waar het maar kan op de agenda. We hebben een onomstreden dominante rol binnen FIFA op het gebied van video-arbitrage, we hebben een plan om in Nederland met ingang van 2020 het bezoek van stadions te vereenvoudigen, sympathieker te maken. We willen ooit weer gewoon met zijn allen door elkaar zitten bij topwedstrijden. Genieten van eerlijk spel.

En daarom was ik woensdag zo blij toen ik keek naar Barcelona - Juventus. Zes scheidsrechters uit Nederland, die in Camp Nou een topwedstrijd, misschien wel door miljarden over de hele wereld bekeken, de wedstrijd de wedstrijd lieten. Geen dubbele bodem, geen oplichterij, eerlijk spel. Dat leiderschap zit in die zes mannen zelf, maar het is gekoesterd en doorontwikkeld onder de vlag van het Nederlandse voetbal, de KNVB. Ik ben daar zeer trots op.

Columns Gijs de JongLees eerdere columns van Gijs de Jong op KNVB.nl.


Terug naar boven