Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zo wil je voetbal zien

Van John Groot, bestuurslid van V.V.W. uit Wervershoof, kreeg ik afgelopen week de vraag hoe het nou zit met de scheidsrechters in het pupillenvoetbal. De bestuurder technische zaken van de geelzwarten uit Noord-Holland vindt dat de KNVB ze te weinig informeert over dit onderwerp.

Bovendien maakt hij zich zorgen. Bij zijn club V.V.W. worden namelijk elke twee jaar vijftien nieuwe jeugdscheidsrechters opgeleid - jongens en meisjes van rond de veertien jaar - waarvan er meestal een paar doorgroeien naar het volwassen voetbal. Groot: “Hoe denken jullie deze nieuwe generaties nog enthousiast te krijgen om te fluiten als we nu stoppen met scheidsrechters in het pupillenvoetbal? Scheidsrechters zijn toch belangrijk voor de toekomst?”

Benieuwd

Anders dan klassieke arbiters zijn de spelbegeleiders minder het middelpunt van de wedstrijd

Verder schijft Groot in zijn mail, dat ze bij de club benieuwd zijn naar de ontwikkelingen van de nieuwe wedstrijdvormen in het jeugdvoetbal, maar tegelijkertijd opzien tegen de energie die het gaat kosten om trainers, begeleiders, ouders, opa’s en oma’s aan de andere opzet te laten wennen. Daarom zijn ze bij de Noord-Hollandse club alvast begonnen met het informeren van de leden, het indelen van de teams en het aanschaffen van materialen.

Een mooi initiatief! Er dreigt alleen een misverstand te ontstaan. Scheidsrechters gaan namelijk niet verdwijnen, ze krijgen een andere rol. Ze worden spelbegeleiders die de wedstrijd langs de lijn zullen volgen en bijsturen wanneer de regels niet goed worden toegepast. Deze spelbegeleiders worden vanaf komend seizoen ingevoerd bij de wedstrijden van teams Onder 8 en 9. Die gaan dan ook meteen zes tegen zes spelen. Het seizoen daarna volgt de introductie van de spelbegeleiders bij Onder 10. Onder 11 en 12 blijven gewoon met pupillenscheidsrechter spelen. 

Minder het middelpunt

Anders dan klassieke arbiters zijn de spelbegeleiders minder het middelpunt van de wedstrijd. Ze hebben letterlijk en figuurlijk meer afstand tot het spel en laten de kinderen op het veld zoveel mogelijk zelf oplossen. Zoals dat in feite ook gebeurt op het schoolplein. En dat werkt geweldig. “Zo wil je voetbal zien”, zei een bevriende jeugdtrainer tegen mij nadat hij zijn team vorig weekend een toernooitje had zien spelen in de nieuwe opzet. “Na twintig minuten komen ze met de tong op de schoenen van het veld.”

Het blijft dus ontzettend belangrijk, dat clubs vanaf de pupillen scheidsrechters opleiden

Dus wat betekent dit voor de toekomst van scheidsrechters? Net zoveel als zo weinig. Om het spel in goede banen te leiden, blijven scheidsrechters immers even hard nodig. In de jeugd gaan ze dat langs de lijn doen voor de teams Onder 10 en daarna met veldscheidsrechters die dicht op de actie en het spel fluiten. Het blijft dus ontzettend belangrijk, dat clubs vanaf de pupillen scheidsrechters opleiden. De KNVB voegt daar een cursus spelbegeleider aan toe, die je vanaf 12-jarige leeftijd kunt volgen. Op den duur heb je daarmee zelfs geen scheidsrechters meer nodig in het recreatieve voetbal. Dat worden dan spelbegeleiders die de spelers zoveel mogelijk zelf laten oplossen. Met eerbied voor de tegenstander en het spel. Hoe mooi is dat!

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws