Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (16): Zoveel voetbalkennis is uniek

“Van Basten deed naast voetbal aan ijshockey en schoonspringen, Ibrahimović aan karate, Van Nistelrooij aan tennis en taekwondo. Veel topvoetballers hebben de sporten uit hun jeugd vaak onbewust ingepast in hun voetbal skills. Dat geeft ze iets extra’s. Ze bewegen beter,” vertelt Edwin Goedhart, manager sportgeneeskunde bij de KNVB.

We staan samen bij de eerste training van het Nederlands voetbalelftal onder 20, dat zich op de KNVB Campus voorbereidt op de wedstrijd tegen Tsjechië. Het is voor het eerst sinds jaren dat een vertegenwoordigend elftal in Zeist traint. Goedhart haalt het voorbeeld van de topvoetballers aan, om uit te leggen hoe bijzonder de medische- en trainingsfaciliteiten van de gloednieuwe KNVB Campus zijn.

Meer polsbreuken

Iedereen heeft daarom baat bij de KNVB Campus. Van de top- tot het recreatievoetbal

“Bij de jongste jeugd zien we steeds meer polsbreuken. Het lijkt erop dat voetballertjes niet meer zo goed kunnen vallen. Waarschijnlijk omdat ze minder buitenspelen. Op de KNVB Campus zijn we in staat om met bewegingsvormen uit andere sporten trainingsprogramma’s te ontwikkelen waardoor ze weer leren vallen, opstaan en meteen doorgaan. Daarmee worden spelers fitter, lopen minder kans op blessures en leveren betere prestaties. Iedereen heeft daarom baat bij de KNVB Campus. Van de top- tot het recreatievoetbal.”

Volgens Goedhart is met de KNVB Campus een plek gecreëerd die je nergens ter wereld tegenkomt. Alles ademt voetbal. Van de velden tot de 3D-laboratoria. Van de fysiotherapeuten tot de inspanningsfysiologen. Van de voedingsdeskundigen tot het gloednieuwe hotel. Wat de Formule 1 sport betekent voor de auto-industrie, moet de KNVB Campus gaan betekenen voor ons nationale voetbal. “Zoveel voetbalkennis op een vierkante kilometer is uniek,” analyseert de sportarts. “Er wordt gemeten met apparatuur die de bewegingen van het lichaam volgt ten opzichte van de bal. Je traint daarmee direct op beelden van jezelf, die live worden gevolgd en geanalyseerd in het 3D-lab naast de velden. Dat gebeurt op geen enkel ander nationaal trainingsinstituut. Zelfs niet in Duitsland of Engeland.”

Edwin Goedhart: 'Zoveel voetbalkennis op een vierkante kilometer is uniek'.

Voor iedereen toegankelijk

De campusgedachte is om samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten het voetbal over de volle breedte verder te helpen

Anders dan in het buitenland, is de KNVB Campus voor iedereen toegankelijk. “De campusgedachte is om samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten het voetbal over de volle breedte verder te helpen,” weet Goedhart. “Dus stel nou dat je als team niet de mogelijkheden hebt om zelf uitgebreid te trainen, dan kun je hier terecht. Maar ook trainers die willen weten hoe hun spelers er daadwerkelijk voor staan, kunnen hier hun spelers benchmarken met elftallen uit hoger divisies. Nog spannender wordt het om te kijken hoe spelers het zouden doen ten opzichte van het nationale elftal. Het is namelijk de ambitie, om alle vertegenwoordigende elftallen te laten trainen op de KNVB Campus. Ook ons Oranje.”

Dat zou geweldig zijn, denk ik op de terugweg naar kantoor. Met een beetje goede wil zien we straks de spelers van het Nederlands elftal op de campus lopen. Net als u. Tot snel!

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws