Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (10): Afspraak is afspraak

Ik moet twee keer knipperen met mijn ogen, maar het staat er toch echt, onderaan de e-mail, trots en wat groter dan de rest van de tekst. Mr. M.A.L. van der B. Voetbaladvocaat (Winnen moet in je bloed zitten…) spant een kort geding aan tegen de KNVB vanwege de uitspraak van de KNVB Tuchtcommissie. Zijn cliënt, voetbalclub die en die, is het niet eens met het oordeel van de tuchtrechter en ‘ziet met veel vertrouwen de zaak onder de rechter komen of buiten rechte tot een oplossing resulteren’.

Van een aspect in mijn baan word ik iebel; de juridisering van het amateurvoetbal

Sinds ik bij de KNVB werk overvalt mij regelmatig het gevoel alsof ik in een slechte Amerikaanse televisieserie terecht ben gekomen. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb het ontzettend naar mijn zin, maar van een aspect in mijn baan word ik iebel; de juridisering van het amateurvoetbal. Zelfs voor B- en C-elftallen, die zich te hard voelen aangepakt, worden tegenwoordig hoogoplopende rechtszaken gevoerd. En ik snap daar niks van. Of beter gezegd, ik wil daar niks van snappen.

Taskforce 

Na jaren van buitensporig geweld op de Nederlandse voetbalvelden werd vijf jaar geleden, in overleg met alle leden van de KNVB, de taskforce effectieve aanpak excessen opgericht. Snel leidde deze taskforce (nog in het voetbalseizoen van datzelfde jaar) tot de invoering van nieuwe regels en eisen, die buitensporige fysieke agressie en excessieve overtredingen keihard moesten aanpakken. Alle clubs schaarden zich solidair achter dit zero tolerance-beleid en dachten zelfs mee aan de maatregelen om overtreders zo snel mogelijk lik op stuk te geven.

Nog steeds blijkt het zero tolerance-beleid bitterhard nodig

Nog steeds blijkt deze aanpak bitterhard nodig. Ook in het afgelopen seizoen werden ruim driehonderd zaken door de tuchtraden van de KNVB beoordeeld als excessieve overtredingen. Van massale vecht- en kloppartijen tot het slaan van scheidsrechters. En ook dit jaar deelden de rechters forse straffen uit, zoals maandenlange schorsingen en het uit de competitie halen van complete teams.

Twaalf procent gedaald

Vanwege de ernst van de zaken gaat de tuchtcommissie, die met name wordt gevormd door burgerrechters, advocaten en officieren van justitie (vrijwilligers), niet over een nacht ijs. Voor ze hun strafmaat uitspreken, horen ze zoveel mogelijk betrokkenen, en zetten alle relevante feiten op een rij. Clubs of spelers - die de straf te hoog vinden of de KNVB fouten verwijten - staat het vervolgens vrij om verhaal te halen bij Commissie van Beroep binnen de KNVB.

Zodra die zijn uitspraak doet, is de rechtsgang bij de bond officieel beëindigd (tenzij er buitengewone omstandigheden spelen, dan blijven nog twee opties open: herziening en gratie). Over de laatste vijf jaar is het aantal geweldsincidenten door dit beleid gemiddeld met 12 procent gedaald. Nog steeds 88 procent te veel, maar het beleid werpt zijn vruchten af.

Schwalbe-gedrag

Toch blijft een aantal clubs zijn strafmaat niet accepteren en denkt naar de burgerrechter te moeten stappen. Schwalbe-gedrag. Een juridische strijd voeren over spelregels die je met elkaar hebt afgesproken. Nota bene over zaken die het imago van ons voetbal ernstig geweld aandoen.

Zou het niet veel meer pas geven om je verlies te nemen en te kijken wat er binnen de club valt te doen aan leden met te losse handjes? Dat lijkt mij in elk geval meer op z’n plaats, dan personen binnenhalen met het zelfverzonnen predicaat: ‘voetbaladvocaat’. Die nemen bij voorbaat al een loopje met de waarheid.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws