Schoolvoetbal

Enkele miljoenen leerlingen zijn door de jaren heen actief geweest in het KNVB Schoolvoetbal, dat de voetbalbond sinds 1906 organiseert. In een brochure uit 1949 valt te lezen: ,,Jongeren en ouderen strijden als leeuwen voor de overwinning van ‘hun’ school. Is het een wonder, dat de leerlingen der scholen telkenjare opnieuw met spanning het jaarlijkse feest tegemoet zien?” 

240.000 deelnemers
Zes decennia later geldt dit nog altijd onverminderd. Jaarlijks doen zo’n 240.000 leerlingen van groep 5 t/m 8 mee aan de voorrondes. Er is een 11 tegen 11 jeugdcompetitie – waaraan zowel jongens als meisjes meedoen uit groep 7/8 – en een 7 tegen 7 competitie speciaal voor meisjes en groep 5/6.

Downloads:
- Wedstrijdschema landelijke finale schoolvoetbal 2015
- Reglementen KNVB Schoolvoetbaltoernooi
Teamregistratieformulier KNVB Schoolvoetbal
- Stappenplan organisatie schoolvoetbal 
- Oorkonde regiofinale schoolvoetbal
- Oorkonde districtsfinale schoolvoetbal
 
Sfeer & spandoeken
Na de voorrondes, die op lokaal niveau worden georganiseerd door gemeenten, stichtingen of voetbalverenigingen, melden 30.000 leerlingen zich voor de regiofinales. De KNVB tekent voor de organisatie van dit toernooi en de daarop volgende districtsfinales. 

In juni komen de beste schoolteams uit de zes districten naar Zeist voor de landelijke finales Schoolvoetbal. Dit is steevast een enorm spektakel met veel supporters, spandoeken, muziek en bekende (oud-)voetballers en trainers.

Meer meisjes
Het schoolvoetbal past uitstekend bij het KNVB-beleid om meer kinderen in beweging te brengen. Leerlingen van het basisonderwijs maken op deze manier kennis met de voetbalsport, waarna sommige kinderen zo enthousiast raken dat ze zich als lid aanmelden bij een voetbalvereniging. De laatste jaren worden ook steeds meer meisjes bereikt; het aantal deelnemende meisjes aan het Schoolvoetbal blijft flink stijgen. 

Samen spelen
Het schoolvoetbal sluit eveneens aan op de visie van de KNVB op (jeugd)voetbalontwikkeling, namelijk dat kinderen het spel het best aanleren als ze dat spel als geheel zoveel mogelijk kunnen spelen. Leren voetballen door te voetballen dus. 

En dat kan bij het Schoolvoetbal, waarin het draait om spelvreugde, samenwerken en je inzetten voor een goed resultaat. Kortom: samen leren, samen spelen en samen werken, onder de vlag van je school.