KNVB beker

Bekervoetbal. Over de hele wereld is dit een van de meest aansprekende competities. Clubs uit verschillende divisies nemen het tegen elkaar op, waarbij niet zelden de underdog met veel strijd voor een verrassing weet te zorgen. Ook in Nederland staat dit toernooi, met als inzet de beker en een ticket voor Europees voetbal, in hoog aanzien.

Zilveren beker
De eerste bekerfinale werd op 7 mei 1899 gewonnen door RAP. Sinds 1946 ontvangt de winnaar de zilveren KNVB beker, aangeboden door vereniging De Zwaluwen. Ajax (18 titels), Feyenoord (11) en PSV (9) zijn de meest succesvolle clubs in het Nederlandse bekervoetbal.

Naamswijziging
Jarenlang werd het toernooi verspeeld onder de naam KNVB beker, tot het in 1995 werd omgedoopt in de Amstel Cup. In seizoen 2005/’06 vond wederom een naamswijziging plaats. Dat jaar werd de nationale beker vernoemd naar een andere sponsor: de Gatorade Cup. Vanaf seizoen 2006/’07 wordt er weer gespeeld om de KNVB beker.

Knock-out
Aan het bekertoernooi doen vanaf seizoen 2010/'11 clubs mee uit de Eredivisie, Jupiler League en het amateurvoetbal. Teams spelen via een knock-out systeem. Decor van de finale is sinds 1989 het Rotterdamse Stadion Feijenoord. Voor de kampioen ligt in De Kuip een ticket klaar voor de play-off van de Europa League.

Nog meer bekers
Naast de meest bekende variant van de KNVB beker wordt er nog om andere bokalen gespeeld. Zo is er sinds seizoen 1997/’98 een bekertoernooi voor Beloften. Het bekertoernooi voor vrouwen is ingesteld in het seizoen 1980/’81. In datzelfde jaar speelden de zaterdag- en zondagamateurs voor het eerst om de KNVB beker.

Bekijk ook het overzicht van bekerwinnaars.