KNVB Talentontwikkeling: Speelsters naar de top

Het Nederlandse meisjes- en vrouwenvoetbal groeit en groeit. Maar zijn de jeugdspeelsters van vandaag de (wereld)toppers van de toekomst? En gaat het Nederland lukken om structureel mee te doen aan grote toernooien als het EK, het WK en de Olympische Spelen? 
 
Ja, is de mening van de KNVB. De voetbalbond steekt daarom – samen met de verenigingen – veel energie in de begeleiding van talent. Zo zijn er voor getalenteerde voetbalsters tal van mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat zij de stap kunnen maken naar de top van het Nederlandse én internationale vrouwenvoetbal.
 
Talentontwikkeling in meer stappen
Het talentontwikkelingstraject voor meisjes- en vrouwenvoetbal kent verschillende onderdelen. Die lichten we hieronder kort toe.

Regionale Voetbaltraining (RVT, 11 jaar)
In 49 regio’s verzorgt de KNVB in samenwerking met betaaldvoetbalorganisaties uit de omgeving extra trainingen. Deze zijn bedoeld voor de meest getalenteerde tweedejaars E-pupillen van amateurclubs. Zowel jongens als meisjes.
 
Jeugdplan Nederland (regio-/districtsteams onder 12-onder 17)
Het Jeugdplan Nederland geeft talentvolle voetbalsters de gelegenheid zich optimaal te ontwikkelen. Daarbij wordt vanuit een brede basis gewerkt naar een steeds smallere top. Het begint met regioteams voor onder 12, onder 13 en onder 14. Van hieruit stromen speelsters door naar de districtsteams (onder 15, onder 16 en onder 17). De allerbeste voetbalsters bereiken de nationale selecties.
 
School en Sport (talentontwikkeling tot 15 jaar)
Dankzij het School en Sport-project (high school) kunnen talentvolle speelsters school en voetbal optimaal combineren. Hierdoor kunnen ze vaker trainen, zonder dat dit ten koste gaat van de schoolopleiding. Op verschillende locaties in Nederland zijn er School en Sport-projecten. Onder meer in Groningen, Heerenveen, Rotterdam, Alkmaar, Bergen op Zoom, Den Haag, Tilburg en Leiden.
 
KNVB Talent Team (toptalentontwikkeling 15-21 jaar)
Het KNVB Talent Team is bedoeld voor toptalenten van 15 tot 21 jaar die nog niet bij een Eredivisieclub spelen. Het motto luidt: wonen, studeren en trainen op fietsafstand. De speelsters wonen in Amsterdam, waar ze ook hun opleiding volgen. Het schoolprogramma is afgestemd op het professionele voetbalprogramma. Dagelijks krijgen de speelsters op een hoog niveau training, om uiteindelijk de stap te kunnen maken naar de Eredivisie Vrouwen.
 
Nationale selecties (onder 15, onder 17, onder 19)
De allergrootste talenten worden uitgenodigd voor de nationale jeugdselecties. Dit biedt hun de kans om met en tegen betere voetbalsters te spelen. Ook doen zij internationale ervaring op en maken ze kennis met andere spelsystemen. Dit is een belangrijk onderdeel in het leerproces van jonge voetbalsters.
 
Van RVT naar Rio de Janeiro
Zoals gezegd: het uiteindelijke doel van het hele talentontwikkelingstraject is het opleiden van speelsters voor de Eredivisie en het Nederlands vrouwenelftal. Misschien is die speelster van het huidige regioteam wel de international die in 2016 namens Nederland scoort op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
 
De topspeelsters van het Nederlands vrouwenelftal tot en met Speelsters onder 15 in actie zien? Kijk op OnsOranje en volg de beste speelsters van Nederland op de voet!